Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Preventivni pregled v sejni sobi KD Vransko - mnenje občana

Spoštovani!

 

Na dom smo dobili vabilo na brezplačni preventivni pregled, ki naj bi potekal v sejni sobi KD Vransko, 20.03.2018. Na Vas se obračam, ker ste upravitelj omenjenega prostora. Dogodek je namreč z medicinskega vidika etično in strokovno sporen. 

V vabilu navajajo, da naj bi bil pregled s sistemom NLS v pomoč osebnemu zdravniku in naj bi s slikami, opisom in odstotki odstopanja od normalnega delovanja vsakega posameznega organa koristil kot informacija o zdravju in osebnemu zdravniku pomenil pomoč za mnogo hitrejši način določanja popolne diagnoze. Navedbe v tem odstavku so popolnoma neresnične.

Gre za bioresonančno metodo, ki ne temelji na z dokazi podprti medicini. Uporaba takšne diagnostične metode v zdravniški praksi bi  v Sloveniji pomenila odvzem licence, saj se zdravnik v Sloveniji pri svojem delu ne sme posluževati alternativnih metod zdravljenja. Le v kolikor se kakšna takšna metoda z znanstvenim raziskovanjem izkaže za učinkovito, lahko ta preide v zdravniško prakso za točno določeno indikacijo. Kot primer navajam akupunkturo, ki se  v klinični praksi v Sloveniji že uporablja. NLS metoda, ki jo ponuja CPD Ljubljana IGASO D.O.O., pa med uveljavljene metode ne spada.

Zato menim, da gre v opisanem primeru za načrtno zavajanje neozaveščenih ljudi. Poleg tega je vsem zavarovanim osebam na vsakih 5 let na voljo brezplačni preventivni zdravniški pregled v okviru primarnega zdravstvenega zdravstva, po potrebi pa tudi sekundarnega in terciarnega. Vsekakor sem pristaš preventivnega delovanja, vendar le z znanstveno podprtimi metodami, ne pa z načini, ki niso  dokazano učinkoviti. Žal živimo v času, ko želja po dobičku pogosto prevlada nad moralnimi in etičnimi vrednotami. Mislim, da je tako hote ali nehote tudi v tem primeru. Zato apeliram na Vas, da soobčane zaščitite pred omenjeno nevarnostjo. Za dodatna pojasnila se lahko obrnete name ali po želji na katerega koli od izvajalcev zdravstvene dejavnosti v zdravstveni postaji Vransko. Prosim za čimprejšen odgovor na moj apel. Zahvaljujem se za Vaše odgovore in dejanja.

 

S spoštovanjem, 

Jernej Lesjak

 
Več lahko preberete na: http://www.delo.si/prosti-cas/zdravje/zdravstveni-blog-alternativno-ubijanje.html

Oglejte si tudi