Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Vranski poletni večeri 2021 - oživimo kulturno dediščino

Ob koncu trinajste sezone Vranskih poletnih večerov, ko smo prvič gostovali v farni cerkvi sv. Mihaela, lahko govorimo le v superlativih. Uvodni koncert, na katerem smo  med drugim lahko slišali pravo redkost na koncertnih odrih Kvintet v B-duru za klavir, flavto, klarinet, fagot in rog Rimskega-Korsakova in ob spremljavi klavirja, kakršnega premorejo le najboljši koncertni odri, ni pustil ravnodušja pri poslušalcih. V podružnični cerkvi sv. Martina v Šmartnem/Podvrhu je nastopil Slovenski godalni sekstet (SGS). Sestav, ki je nastal iz geste spoštovanja in poklona v spomin delovanja prof. Tomaža Lorenza, je do zadnjega sedeža polno cerkev obiskovalcev navdušil z izvrstnim programom, izvedbo ter mladostno in sproščeno energijo. Po koncertu smo se v topli poletni noči še dolgo zadržali v klepetu na travniku pred cerkvijo. Na zadnji julijski večer smo koncertu prisluhnili v podružnični cerkvi sv. Marije Magdalene na Ločici. Nastopil je Kvartet violončel simfoničnega orkestra RTV Slovenija. V svoji predstavitvi so člani orkestra zapisali, da poleg predanosti orkestrskemu igranju iščejo tudi druge glasbene izzive. Tako nastopajo v različnih komornih zasedbah, predstavljajo se kot solisti, izvajajo sodobne skladbe in se ukvarjajo s pedagoškim delom. Za tokratni koncert so izbrali dela Bacha, Ramovša in Piazzolle. Vsaka skladba nas je nagovorila na svojstven način, a zagotovo smo si vsi poslušalci zapomnili sodobno skladbo A quattro Primoža Ramovša in večerni pozdrav Ave Maria Astorja Piazzolle v priredbi Milana Hudnika, ki so jo zaigrali kar dvakrat.

Zadnjega koncerta smo se še posebej veselili, saj je v novoustanovljeni zasedbi »Orkester 3,5« nastopila domačinka Alenka Bogataj, ki je prevzela tudi povezovanje programa. Priznani glasbeniki so dela Mozarta, Bacha, Albinonija, Hladnika, Saint-Saënsa izvedli kot trio ali kvartet, organist Dalibor Miklavčič, znan tudi kot mojster improvizacije, pa nam je podaril nepozabno in edinstveno Improvizacijo za K. B.

Zaradi covidnih razmer letos po končanih koncertih nismo pogostili obiskovalcev, se pa zahvaljujemo Alenkini družini, ki je za to poskrbela na zadnjem koncertu.

Hvala Občini Vransko, Župniji Vransko, nastopajočim glasbenikom, obiskovalcem, ključarjem, župniku Jožetu Turineku, sodelavcem in vsem, ki ste kakor koli pomagali pri uspešni izvedbi koncertov komorne glasbe.

Suzana Felicijan Bratož

Oglejte si tudi