Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
12°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

20 LET PROGRAMA EKOŠOLE NA OSNOVNI ŠOLI VRANSKO-TABOR

Na Brdu pri Kranju je v ponedeljek, 26. 9. 2016, potekala konferenca koordinatorjev Ekošole. Na konferenci je ravnateljica Osnovne šole Vransko-Tabor, ga. Majda Pikl, iz rok predsednika vlade dr. Mira Cerarja ter nacionalnega koordinatorja programa Ekošola mag. Gregorja Cerarja prejela posebno priznanje za 20-letno neprekinjeno delovanje v programu Ekošola.

Mednarodni program Ekošola je bil v Sloveniji vzpostavljen leta 1996 in že od začetka je vanj vključena tudi Osnovna šola Vransko-Tabor. Takrat sta šolo do prve zelene zastave popeljali ga. Vika Čulk in ga. Majda Pikl.

Ravnateljica ga. Majda Pikl je ob tej priložnosti takole zapisala svoja razmišljanja.

Osnovna šola Vransko-Tabor se je v program Ekošola vključila že leta 1996. V dobrem letu smo na šoli izdelali okoljevarstveni načrt in prehodili vseh sedem korakov. Tako smo leta 1998 prejeli prvo ekozastavo ter podpisali ekolistino. V nadaljevanju smo ustvarili okoljsko kodo, ki je postala zaobljuba ravnanja in spoštovanja do narave, soljudi in okolja. Med pobudnicami, snovalkami in prvimi koordinatorkami sem bila tudi sama s sodelavko Viko Čulk. Orali sva ledino in ni nama bilo težko prenašati in uresničevati ideje v kolektivu. Ta dejanja, pobude, ideje in inovativnost smo s sodelavci uspešno širili na učence, starše in širše okolje.

Pod okriljem tega projekta smo izpeljali kar nekaj  projektov, ki so pomembno prispevali k razmišljanju, izvedbi različnih dejavnosti, širjenju idej ter sprejemanju ustreznega ravnanja kot stalne prakse.

Z mojim prevzemom vodstvene funkcije so koordinatorstvo prevzele druge sodelavke, ki prizadevno, vestno in aktivno skrbijo za izpolnjevanje vseh pogojev, da Osnovna šola Vransko-Tabor vsako leto uspešno potrdi ekozastavo. Kljub temu da so vodenje ekošole prevzele druge strokovne sodelavke, se tudi sama še vedno čutim del tega in sem ponosna, da smo uspeli pridobiti tudi samostojno ekozastavo na podružnični šoli v Taboru in posebej še v Vrtcu Tabor. Vrtec Vransko pa po svojih najboljših močeh pomaga in se  priključuje dejavnostim šole. Vsa leta smo uspeli prehoditi vse poti in izpolniti vse kriterije za uspešno potrjevanje ekozastave. Rada bi se zahvalila vsem, ki ste se nam pridružili na tej poti in verjamem, da bomo skupaj vztrajali tudi naprej.

Menim, da je program  Ekošola izjemno pomemben za spodbujanje in ozaveščanje zdravega, racionalnega in odgovornega ravnanja do okolja. Krepi zavest, spodbuja razumevanje in ustvarjalnost, ne samo odnosa do okolja, ampak tudi do vseh tistih področij, ki gradijo in ustvarjajo naš življenjski prostor. V šoli in vrtcu imamo mnogo priložnosti, da učence in otroke učimo spoštljivega in odgovornega odnosa ter zdravega načina življenja. Vse te izzive prenašamo na starše, lokalno in širšo skupnost. Z veseljem lahko trdim, da je bilo v tem obdobju veliko narejenega.

Preko številnih projektov in raziskovalnih nalog smo pridobivali teoretična znanja, ugotavljali stanje v naši okolici ter iskali rešitve za izboljšave ter na ta način krepili ozaveščanje in odgovoren odnos.

Številni projekti, ki so povezani z ekovsebinami, pripomorejo k razmišljanju. Zbiralne akcije, ki potekajo vsa leta, prav gotovo učinkovito pripomorejo k zmanjševanju odpadkov. Prav tako aktivno sodelovanje vseh vpletenih v čistilnih akcijah v občinah. To ravnanje se kaže pri urejanju in skrbi za čim lepše okolje, odpadkov je iz leta v leto manj, naši odnosi temeljijo na strpnosti, spoštovanju.

Dvignili smo ozaveščenost učencev in staršev o pomenu ločenega zbiranja odpadkov, uredili učilnico na prostem ter naravoslovne poti po občini. Prav tako smo poskrbeli za ureditev okrasnega in zelenjavnega vrta ter za prijazno in čisto okolico šole ter prijetno urejene prostore v šoli. To pa še ni vse. Trudimo se, da ustvarjamo sproščeno, delavno in ustvarjalno okolje, ki temelji na medsebojnem razumevanju, priznavanju drugačnosti, sodelovanju, povezovanju. Le na ta način lahko ustvarjamo pogoje za odgovorno ravnanje, sprejemanje vrednot ter sodelovalno delovno klimo, ki naše otroke bogati in jih uči ter pripravlja za življenje.

Ponosni smo na to, da Občina Vransko posebno skrb in  pozornost namenja tudi okolju, kar je še posebej dragoceno za uresničevanje zastavljenih ciljev naše ekošole. Vsi smo navdušeni, ker je bila naša občina med prvimi pri prehodu na ogrevanje z biomaso, tako v kraju kot v šoli, med prvimi pri izgradnji čistilnih naprav, ki se odpirajo tudi po zaselkih. Posebni smo tudi, ker pri nas stoji inovacijski center za razvoj alternativnih virov energije. Ob zavedanju in z uresničevanjem cilja, da bi mlajšim rodovom prepustili zdravo in energetsko varčno okolje, si je občina prislužila številna priznanja. K nekaterim smo posredno pripomogli tudi mi. V letu  2009 je Občina Vransko postala zmagovalec akcije »Zemljo so nam podarili otroci«, zato je prejela naziv najbolj zelene občine. Leta 2012 pa je prejela naziv »Planetu Zemlja najbolj prijazna občina« ter isto leto še posebno nagrado komisije za primere dobrih praks v energetski učinkovitosti na natečaju »En. občina 012«.

V tem obdobju se je pokazala odgovornost do ravnanja z okoljem. Pohvalimo se lahko z lepimi in čistimi prostori, lepo urejeno in prijazno okolico ter s strpnimi in spoštljivimi medsebojnimi odnosi. Dviguje se zavest za zdrav način življenja v zdravem in čistem okolju. Vse spremembe so sistematične in se ne zgodijo čez noč. Menim, da smo veliko postorili. S pomočjo različnih znanj učenci dobivajo vedno nove priložnosti za reševanje izzivov v vsakdanjem življenju. Ponosna sem, da smo vztrajali.

 »Podajmo roko materi Zemlji« je bil  naslov enega izmed mnogih projektov, preko katerih smo krepili zavest, osvajali znanja, nova spoznanja, pridobivali izkušnje ter se učili prijaznega ravnanja. Želimo, da je to spodbuda  vsem ostalim šolam.

Če želi šola učence naučiti odgovornega ravnanja, s katerim bodo prispevali k trajnostnemu razvoju, je vključitev v projekt Ekošola prav gotovo pravi izziv in nova priložnost za krepitev zavesti do vsega, kar nas obdaja, in do nas samih. Zavedajmo se, da nam je narava podarjena v upravljanje, zato smo zanjo odgovorni. Da jo bomo lahko ohranili in zapustili prihodnjim rodovom, jo moramo ljubiti, spoštovati ter negovati.

Oglejte si tudi