Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
ČET.
12°C
3°C
Oceni objavo

EKSKURZIJA V POSTOJNO

Četrtošolci Osnovne šole Vransko-Tabor smo se v mrzlem novembrskem jutru podali v Postojno. Tam smo spoznavali kraško pokrajino in kraške značilnosti, nad katerimi smo bili očarani. Čeprav z zamudo, smo se domov vrnili zadovoljni in polni lepih spominov ter novih znanj. Učenci so svoje doživetje takole strnili v zapise.
V sredo, 15. 11. 2017, smo obiskali  Postojnsko jamo, Predjamski grad in EXPO.

Z avtobusom smo se peljali po avtocesti in se ustavili na počivališču Lom, kjer smo pojedli malico. Končno smo prišli v Postojno.

Najprej smo obiskali Predjamski grad, tam smo si ogledali grad. Videli smo orožarno, spalnico, domačo kapelo, sodno sobo, mučilnico, temnico, kraljevo sobo, sobo služkinj in zaklonišče. Prvi lastnik gradu je bila družina Kobencelj, slišali pa smo tudi zgodbo o najbolj znanem prebivalcu gradu,  Erazmu Predjamskem, in videli topovske krogle, s katerimi so napadali grad.

Po ogledu Predjamskega gradu smo  šli v restavracijo Briljant. Tam so nas fotografirali turisti iz Tajvana. Jedli smo dunajski zrezek ali pico.

Po kosilu  smo šli v EXPO, kjer smo videli,  kako so narejeni kapniki in kako so si včasih ogledali jamo, ko vlakcev še ni bilo.

Končno smo prišli v Postojnsko jamo. Prvih deset minut smo se peljali z vlakcem, naprej pa smo šli peš. V jami je bilo temno, prižgane so bile luči. Prečkali smo Ruski most, ki so ga zgradili zaporniki. Videli smo še Špagetno, Belo in Rdečo dvorano. Vodič Sašo nam je pokazal dva najlepša kapnika. Videli smo kapnike, a se jih nismo smeli dotikati, saj bi postali rjavi in umazani in potem ne rastejo več. Videli smo tudinajvečjo jamsko žival na svetu - človeško ribico. Velika je od 25 do 30 centimetrov, ima štiri noge in občutljivo kožo. Človeška ribica živi v Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem. Obstaja tudi črna človeška ribica, ki so jo našli blizu Črnomlja. Je ogrožena vrsta.

Ekskurzija nam je bila zelo všeč, saj smo se naučili in videli veliko novih stvari. 

Manca, Mitja in Inja, 4. a 

 

Avtobus nas je pobral pred šolo. Odpeljali smo se do Predjame. Tam smo si ogledali Predjamski grad. Grad je sestavljen iz zidanega in jamskega dela. Potem smo se odpeljali na kosilo v restavracijo Briljant. Tam smo pojedli naročeno kosilo. Potem smo si ogledali razstavo EXPO, kjer sem si zapomnila, da so v jami našli marsikaj. Tudi to, kako je pračlovek uporabil kost jamskega medveda za piščal. Po ogledu smo šli končno na vlakec, ki smo ga vsi čakali. Vlakec nas je odpeljal v središče jame, od tam pa smo hodili in si ogledovali kapnike. Po Postojnski jami nas je vodil vodič in nam razložil veliko stvari. Ogledali smo si tudi človeške ribice. Mimo bobneče reke Pivke smo odšli na vlakec, ki nas je popeljal nazaj na površje. Ogled je trajal skoraj dve uri. Ko smo prišli iz jame, nas je že čakal avtobus in šofer nas je odpeljal domov.

Žan Luka, Eva, Žana, Laura, Zala, Bine, 4. b

Pripravili: Klavdija Kropec in Danijela Jeršič

 

Oglejte si tudi