Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
5°C
Oceni objavo

Dodatek za delovno aktivnost

Prejemniki denarne socialne pomoči, ki so prostovoljci in imajo sklenjen pisni dogovor o prostovoljstvu s prostovoljsko organizacijo, vpisano v Vpisnik prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom, so upravičeni do dodatka za delovno aktivnost v višini 120,99 evrov mesečno.  

V občini Vransko so v Vpisnik vpisani Medgeneracijski center Vransko, Prostovoljno gasilsko društvo Vransko, Zavod sv. Rafaela, Zavod Muri, Društvo Nevidno lepilo, Društvo Generator, Nogometni klub Vransko in Planinsko društvo Vransko. 

Zakon o socialno varstvenih prejemkih v 26. členu določa, da je dodatek za delovno aktivnost dodatek k minimalnemu dohodku delovno aktivne samske osebe ali odraslega družinskega člana, namenjen spodbujanju k delu ali ohranjanju motivacije za delo.

Število ur, ki jih mora prostovoljec opraviti, da je upravičen do dodatka, zakonsko ni določeno, lahko pa  obseg opravljenega dela določijo prostovoljske organizacije interno.

Pravico do dodatka za delovno aktivnost prejemnik denarne socialne pomoči uveljavlja tako, da to ustrezno označi na Vlogi za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev (za pravico do denarne socialne pomoči) v razdelek "Š".

Prostovoljec mora pristojnemu centru za socialno delo mesečno ali za obdobje treh mesecev (če mu je bila pravica z odločbo priznana za tri mesece)  poročati o opravljenem prostovoljskem delu. Obrazec poročila se pridobi na centru za socialno delo in ga mora pred oddajo potrditi organizacija, pri kateri prostovoljec delo opravlja. To potrdilo je dokazilo o aktivnosti in podlaga za izplačilo dodatka, po tem, ko mu je bila pravica do dodatka priznana.

Če dokazilo o opravljenem prostovoljskem delu za posamezni mesec oziroma obdobje priznanega dodatka za delovno aktivnost ni predloženo, prostovoljec za mesec, ko ni izkazano opravljanje prostovoljskega dela, ni upravičen do dodatka za delovno aktivnost. Enako velja, če  prostovoljec v mesecu, za katerega mu je priznan dodatek za delovno aktivnost, ni opravljal prostovoljskega dela.

Za podrobnejše informacije ali pomoč pri uveljavljanju pravice do dodatka za delovno aktivnost smo na voljo tudi v Medgeneracijskem centru Vransko na e-naslovu mgc.vransko@gmail.com ali 031 729 953.

 

Monika Marn, mag. prav.

Medgeneracijski center Vransko

 

Oglejte si tudi