Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
8°C
JUTRI
20°C
10°C
Oceni objavo

Parkirna karta za invalide – kdo je upravičenec in kako se uporablja

Osebe, ki imajo status invalida, so upravičene do parkirne karte za invalida, ki jo lahko pridobijo na upravni enoti. Pogoji in postopek za pridobitev parkirne karte so podrobneje zapisani v Zakonu o pravilih cestnega prometa in v Pravilniku o parkirni karti.

Parkirno karto za invalide izda Upravna enota Žalec v skladu z Zakonom o pravilih cestnega prometa, do katere so upravičene:

- osebe, ki imajo zaradi izgube, okvare ali paraliziranosti spodnjih ali zgornjih okončin ali medenice priznano najmanj 60 % telesno okvaro,

- osebe z multiplo sklerozo,

- osebe z mišičnimi in živčno-mišičnimi obolenji z ocenjeno najmanj 30 % telesno okvaro,

- težko duševno prizadete osebe, ki jim je zaradi tega priznana invalidnost po predpisih o varstvu telesno in duševno prizadetih oseb,

- osebe, ki imajo najmanj 90 % telesno okvaro zaradi izgube vida in

- mladoletne osebe, ki so težko telesno ali duševno prizadete oziroma so zaradi izgube, okvare, paraliziranosti spodnjih okončin ali medenice ovirane pri gibanju.

Upravičenec lahko zahtevo za izdajo parkirne karte poda na pristojni upravni enoti ali na krajevnem uradu, kjer ima prijavljeno stalno ali začasno prebivališče. Zahtevi je treba predložiti odločbo o invalidnosti, iz katere je nedvoumno razvidna upravičenost oziroma potrdilo izbranega osebnega zdravnika o izpolnjevanju enega izmed zgoraj opisnih pogojev, in dve fotografiji velikosti 35 x 45 mm, ki kažeta pravo podobo osebe, izdelani pa sta lahko v črno-beli ali barvni tehniki.

Ob tem velja opozoriti, da mora upravičenec podati zahtevo osebno, saj se mora sam podpisati na obrazec parkirne karte. Za zahtevo za izdajo parkirne karte oziroma za zamenjavo znaka za parkiranje motornih vozil se ne plača upravna taksa, plača pa se obrazec v višini 3,66 evra. Če vlagatelj vlogi priloži vse zgoraj navedene priloge, se mu parkirna karta izda takoj.

Dobro je vedeti, da mora imetnik parkirne karte pristojni upravni enoti v 30 dneh prijaviti vsako spremembo, ki vpliva na spremembo podatkov, vpisanih na parkirni karti.

Do parkirne karte, namenjene parkiranju na označenih invalidskih parkirnih mestih, so upravičeni tudi delavci socialnih služb in invalidskih organizacij ter zdravstveno osebje. Vloge za pridobitev tovrstne parkirne karte upravičenci prav tako vložijo na upravno enoto, zahtevi je potrebno priložiti dokazila o statusu organizacije oz. zavoda in pogodbo o uporabi vozila v službene namene.  

Kdo sme parkirati na parkirnih mestih za invalide in kako se uporablja?

Vozilo, parkirano na označenem parkirnem mestu za invalida, mora biti označeno z veljavno parkirno karto. Parkirno karto sme poleg upravičenca uporabljati tudi spremljevalec, ki vozi in spremlja invalida, če imetnik parkirne karte sam ne vozi motornega vozila. Parkirna karta se namesti na vidno mesto na levi, spodnji notranji strani vetrobranskega stekla za čas parkiranja vozila. Parkirna karta, izdana v eni od držav članic Evropske unije, velja tudi v Republiki Sloveniji. Vsem, ki potujejo v drugo državo, svetujemo, da se predhodno informirajo glede pogojev uporabe karte v posameznih državah članicah Evropske unije.

Žal se na označenih parkirnih mestih za invalide še vedno pogosto znajdejo vozila, ki niso upravičena do tamkajšnjega parkiranja. Težave se pojavljajo tudi pri spoštovanju dodatnega prostora ob parkiranem vozilu (rumeno polje), ki ga gibalno ovirana oseba potrebuje za izstop ali vstop v vozilo. Spoštujmo parkirne označbe in kulturno parkiranja, ne samo zaradi globe, ki jo lahko izreče policija ali mestno redarstvo, zaradi napačnega parkiranja, ampak predvsem zaradi solidarnosti do tistih oseb, ki so jim ti parkirni prostori  namenjeni z razlogom.

Na Upravni enoti Žalec letno izdamo več kot 60 tovrstnih dovoljenj. Parkirna karta oziroma mesta za invalide so pravica, ne privilegij.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na Krajevnem uradu Vransko na telefonski številki 03 703 28 20, ki je odprt vsak torek od 8.00 do 12.00 in od 12.30 do 15.00 ure. Lahko pa nas pokličete tudi na sedež Upravne enote Žalec na številko 03 713 51 20 ali nam pišete na e-naslov ue.zalec@gov.si.


                                                                    Simona Stanter, načelnica Upravne enote Žalec

Oglejte si tudi