Oceni objavo

Tudi baterije lahko zagorijo

Tema preventivnih aktivnosti letošnjega oktobra – meseca požarne varnosti je bila »Tudi baterije lahko zagorijo«. V mobilnih telefonih, prenosnih in tabličnih računalnikih, igračah, brezpilotnih zrakoplovih (dronih), orodju, invalidskih vozičkih, električnih skirojih, kolesih, vozilih itd. se namreč nahajajo litij-ionske baterije. Ob ustrezni uporabi so sicer varne, vendar pa je potrebna previdnost pri njihovi uporabi, polnjenju in shranjevanju.

Vzroki za nastanek požara na teh baterijah so največkrat nepravilno polnjenje, mehanske poškodbe, neustrezno shranjevanje, nekakovostni materiali in tehnične okvare. Za zagotavljanje čim večje varnosti je potrebno večkrat preveriti stanje baterij, polnilnega kabla, polnilnika, polnilne postaje in kontaktov. Če so poškodovani, jih ne uporabljajte.

Pri polnjenju vedno uporabljajte le baterijo, polnilni kabel, polnilnik in polnilno postajo, ki jih priloži proizvajalec, ter upoštevajte priložena navodila. Pazite, da niso pokriti, založeni ali v bližini gorljivih in vnetljivih predmetov. Ne polnite jih ponoči ali kadar vas ni doma. Shranjevati jih je potrebno na sobni temperaturi. Zaščitite jih pred mehanskimi poškodbami in vremenskimi vplivi. V njihovi bližini naj ne bo gorljivih in vnetljivih predmetov. Hranite jih izven dosega majhnih otrok in živali. Iztrošene naprave z litijionskimi baterijami predstavljajo nevaren odpadek, zato jih odnesite na za to namenjena zbirna mesta.

Če zagori naprava z litij-ionsko baterijo, je takšen požar težko pogasiti.  Napravo oz. polnilnik nemudoma izklopite iz električnega omrežja, umaknite gorljive in vnetljive predmete v bližini, za gašenje uporabite gasilnik ali priročna gasilna sredstva. Požar gasite le, če je še v začetni fazi in če gašenje za vas ne predstavlja nevarnosti. Če ocenite, da požara ne boste mogli pogasiti, pokličite na številko 112. Če je treba, se evakuirajte.

Poleg tematsko usmerjenega osveščanja smo v tem mesecu izvedli tudi druge (redne) aktivnosti: operativno vajo znotraj gasilskega društva, gasilske vaje za otroke in mladino, pregledali smo hidrantno omrežje, sodelovali na večji operativni vaji vseh društev v občini Vransko, za organizacijo katere je bilo letos zadolženo Prostovoljno gasilsko društvo Prekopa-Čeplje-Stopnik, skupaj z ostalimi društvi GPO pa smo pripravili tudi dan odprtih vrat ter prikaz gašenja požara za Osnovno šolo in Vrtca Vransko.

 

PGD Vransko

Oglejte si tudi