Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Predstavitev AED v Planinskem domu na Čreti

Planinski dom na Čreti je od junija 2023 bogatejši za defibrilator ali na kratko AED, polavtomatski aparat za oživljanje v primeru zastoja srca. Montiran je na zunanji steni planinskega doma in je enostaven za uporabo, tako da ga lahko brez kakršnih koli težav uporabi tudi popoln laik. AED je na Čreti dragocen ne samo za osebje in goste planinskega doma, pač pa tudi za prebivalce Črete. Kljub temu da je koča odprta vse vikende v letu, tudi pozimi, je pomembno, da znajo ravnati z njim vsi okoliški domačini, tudi v primeru, da osebja ni na koči. Takrat, ko oseba potrebuje pomoč, lahko s tem aparatom nekomu rešimo življenje.  
Na Planinskem domu Čreta se je na sončno septembrsko soboto zbralo prav lepo število ljudi. Občina Vransko je skupaj z Rdečim križem Slovenije organizirala predstavitev delovanja defibrilatorja. Oskrbnica Anica Juvan je s kratkim nagovorom pozdravila zbrane in jih povabila, da se udeležijo predstavitve aparata. Predavanje je bilo zanimivo in izčrpno. Skupaj z gospo Renato iz OORK Vransko so udeleženci obnovili teoretično in praktično znanje prve pomoči, naučili so se uporabljati defibrilator, nazadnje pa so debatirali o možnih nezgodah, ki se lahko pripetijo v planinah, in kako ravnati v danih situacijah. 
Udeleženci so bili zelo zadovoljni s predavanjem in gotovo so vsi pridobili veliko novih informacij ter znanja. Predstavitev je zagotovo pripomogla k temu, da bomo bolje pripravljeni v primeru, ko moramo nekomu pomagati. Najbolj pomembno je, da se ne ustrašimo in da človeku v stiski pomagamo po svojih najboljših močeh. 


Kristina Reberšek

Oglejte si tudi