Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
8°C
JUTRI
20°C
10°C
Oceni objavo

Martinov pohod

Martinovo je dan, na katerega se evropske države na različne načine spominjajo svetnika, ki je dal svoj plašč beraču, da bi lahko skril svojo revščino. V Sloveniji dan sv. Martina praznujemo kot praznik vina, ko se s krstom mošt simbolično spremeni v pravo vino. Sicer pa praznik sega daleč v pretekli čas, ko so se naši poganski predniki zahvaljevali bogovom za dobro letino in jih hkrati prosili za ponovitev obilja v prihodnjem letu. Zaradi splošne priljubljenosti cerkev med pokristjanjevanjem praznika ni odpravila, ampak ga je zaznamovala z znanim in med ljudmi čaščenim svetnikom, svetim Martinom, krščanskim škofom, rojenim v začetku četrtega stoletja na ozemlju današnje Madžarske.

V čast prazniku širom po državi potekajo številna praznovanja, združena tudi s pohodi, ki se jih člani našega društva redno udeležujejo. Letos nas je pot vodila v Goriška brda, na 5. Martinov pohod v organizaciji Planinskega društva Brda. Zbrali smo se pred Vilo Vipolže in se odpravili na desetkilometrski pohod po lokalnih poteh, ki so zaradi obilnega jesenskega deževja in posledično velike razmočenosti tal le delno vodile med vinogradi. Na poti smo se ustavili na dveh domačijah, kjer smo okušali prigrizke in degustacije lokalnih dobrot, predvsem pa ni manjkalo dobrega briškega vina. Po dobrih petih urah smo se vrnili nazaj na izhodišče, kjer smo se ob Martinovem kosilu družili in sklepali poznanstva s pohodniki iz Brd, Benečije, Gorenjske, Dolenjske …

Za konec smo se povzpeli še na 23 m visok razgledni stolp v Gonjačah in se ozirali proti Furlaniji, Tržaškemu zalivu, Krasu, Vipavski dolini, Trnovskemu gozdu, Julijskim in Karnijskim Alpam, Dolomitom in seveda Brdom pod nami, kamor se mogoče kmalu spet vrnemo, saj ponujajo številne pohode, doživetja, kulinarične, kulturne in naravne znamenitosti. 

Suzana Felicijan Bratož

Foto: Marko Krivec, Mateja Remic

Oglejte si tudi