Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
13°C
JUTRI
25°C
12°C
Oceni objavo

Ali imate veljaven potovalni dokument?

Bliža se čas dopustov, zato vam svetujemo, da ob načrtovanju dopusta v tujino pravočasno pogledate, ali je vaš potovalni dokument (potni list ali osebna izkaznica) ustrezen in veljaven.

 

Pred odhodom preverite, kateri dokumenti so potrebni za vstop v države, po katerih potujete, in če poleg potnega lista potrebujete tudi vizum. Vizum si pravočasno priskrbite na diplomatsko-konzularnem predstavništvu tuje države, ki je pristojno za izdajanje vizumov slovenskim državljanom. Vizumske informacije lahko dobite na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve http://www.mzz.gov.si/si/konzularne_informacije/vizumske_informacije/.

 

Če potujete v ZDA, se poleg teh dokumentov zahteva tudi t. i. ESTA oz. potrditev dovoljenja za vstop v državo, ki ga prejmete na naslednji povezavi: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/.

 

Otroci morajo imeti svoje veljavne potovalne dokumente. Zaradi spremenjene zakonodaje dovoljenje zakonitega zastopnika za otroke do dopolnjenega 14. leta starosti, ki v tujino ali iz tujine potujejo brez spremstva zakonitega zastopnika, ni več potrebno. Izjema je le Bosna in Hercegovina, kjer je pri prestopu meje otrok še vedno potrebno overjeno soglasje staršev ali zakonitih zastopnikov.

 

Slovenski državljani lahko z veljavno osebno izkaznico potujemo v vse države Evropske unije in nekatere druge države: Andoro, Avstrijo, Bolgarijo, Bosno in Hercegovino, Belgijo, Ciper, Češko, Črno goro, Dansko, Estonijo, Finsko, Francijo, Grčijo, Gibraltar, Hrvaško, Irsko, Islandijo, Italijo, Latvijo, Liechtenstein, Litvo, Luksemburg, Madžarsko, Makedonijo, Malto, Monako, Nemčijo, Nizozemsko, Norveško, Poljsko, Portugalsko, Romunijo, San Marino, Slovaško, Španijo, Švedsko, Švico in Veliko Britanijo.

 

Vlogo za potni list ali osebno izkaznico lahko vložite na kateri koli upravni enoti ali krajevnem uradu (Krajevni urad Polzela je odprt vsako sredo, Krajevni urad Vransko ob torkih). Vlogi morate priložiti star dokument (tudi če je njegova veljavnost že potekla), eno fotografijo ter plačati upravno takso in tiskovino (obrazec potnega lista ali osebne izkaznice). Fotografijo lahko predložite tudi v digitalni obliki, in sicer kot potrdilo e-fotografa z ustrezno referenčno številko. Otroci, stari 8 let ali več, morajo biti ob vlogi prisotni, saj jo morajo podpisati. Rok za izdelavo potnega lista in osebne izkaznice je v poletnih mesecih podaljšan, zato z vložitvijo vloge za nov dokument ni priporočljivo čakati na zadnji trenutek. Vaš osebni dokument bo izdelan predvidoma v roku 7 do 10 dni.

 

Če potujete z avtom, preverite tudi veljavnost svojega vozniškega dovoljenja (le-to ne velja kot potovalni dokument) in avtomobilsko zavarovanje. Veljavno vozniško dovoljenje, ki ga izda ena država EU, velja na celotnem ozemlju EU. Novo vozniško dovoljenje, ki je v uporabi, je plastična kartica s standardno obliko. Poleg tega morate imeti tudi veljavno prometno dovoljenje, vozilo pa mora biti označeno s predpisanimi registrskimi tablicami. V nekaterih državah je priporočljivo imeti tudi veljavno mednarodno vozniško dovoljenje. Za več informacij lahko preverite spletno stran

http://www.amzs.si/si/433/MVD_Mednarodno_voznisko_dovoljenje.aspx.

 

V primeru pogrešitve potovalnega dokumenta v tujini se obrnite na policijo, kjer vam bodo dali izvod policijskega zapisnika, s pomočjo katerega dobite nadomestne potovalne dokumente in uredite nove dokumente doma. Stopite v stik z diplomatsko-konzularnim predstavništvom Republike Slovenije v tujini (http://www.mzz.gov.si/si/predstavnistva_po_svetu/), ki vam bo ob predložitvi policijskega zapisnika, fotokopije osebnega dokumenta in fotografije izdalo nadomestni potovalni dokument, s katerim boste lahko zapustili državo, v kateri se nahajate, in se vrnili domov, ne morete pa z njim nadaljevati poti v drugo državo. Ne pozabite, da lahko zunaj EU poiščete pomoč na konzulatu ali veleposlaništvu katere koli druge države članice EU, če naša država tam nima predstavništva.

 

Da bo vaš dopust čim lepši, brez neprijetnih presenečenj in težav, vam hkrati svetujemo, da si pred potovanjem preberete čim več o državi, v katero potujete, se seznanite z njenimi običaji, kulturo, zakoni, valuto in možnostjo menjave tujih valut, stroških telefoniranja itd. ter si uredite zdravstveno zavarovanje.

 

                                                                                         Simona Stanter, načelnica UE Žalec

Oglejte si tudi