Občine: Bistrica ob Sotli, Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vransko
DANES
3°C
-4°C
JUTRI
11°C
-4°C
Oceni objavo

Obogatite svojo vsakdanjo prehrano s cvetnim prahom – osmukancem

Cvetni prah oziroma pelod je osnova spolnega razmnoževanja rastlin, saj predstavlja moške mikroskopsko velike spolne celice, ki so po obliki značilne in specifične za vsako botanično vrsto. Cvetni prah nastaja v prašnikih rastlin. Med rastlinami ga prenašajo tudi čebele, saj se ob obisku cveta oprime dlačic na njihovem telesu. Ko cvetni prah dospe na pestič, ga opraši. Čebele pri letanju s cveta na cvet oprašujejo rastline.

Čebele cvetni prah nabirajo tudi za lastno prehrano. Med letenjem se čistijo in drobna zrnca cvetnega prahu z dodatkom sline in medičine (tako cvetni prah obogatijo s svojimi encimi) med seboj zlepijo in oblikujejo grudici cvetnega prahu, ki ju na zadnjem paru nog odnesejo v panj. Čebele lahko nabirajo cvetni prah na različnih rastlinah, večinoma pa je grudica cvetnega prahu sestavljena iz peloda ene rastline. Cvetni prah je nujno potreben za razvoj čebelje družine, saj predstavlja nenadomestljiv vir različnih hranil. Čebelarji ga pridobivajo tako, da na žrela panjev namestijo posebne naprave, imenovane osmukalniki.

Cvetni prah – osmukanec je v obliki grudic različnih oblik in velikosti. Barva, vonj in okus sta specifična za posamezno rastlinsko vrsto, na kateri so čebele nabirale cvetni prah. Okus je lahko sladek, kisel, pa tudi grenek.

Cvetni prah osmukanec vsebuje ogljikove hidrate, med katere sodi tudi prehranska vlaknina, ki ugodno deluje na peristaltiko debelega črevesa. Uživanje hrane, bogate s prehransko vlaknino, zmanjšuje tveganje za pojav nekaterih bolezni. V cvetnem prahu osmukancu so tudi beljakovine, aminokisline, maščobe in maščobne kisline ter vitamini (A, D, E, vitamin C in nekateri vitamini B-kompleksa). Osmukanec je vir različnih elementov, vsebuje največ kalija, fosforja, kalcija, železa, mangana in cinka. Dodano vrednost pa mu dajejo fenolne spojine, saj imajo le-te vlogo antioksidantov.

Uživanje cvetnega prahu priporočamo ljudem v vseh starostnih obdobjih. Vključujete ga lahko tudi v prehrano otrok od prvega leta starosti naprej. Energijska vrednost cvetnega prahu je nizka, zato ga lahko uživamo tudi pri nizkoenergijski prehrani in v prehrani sladkornih bolnikov. Primeren je tudi za vegetarijance. Alergijske reakcije pri uživanju cvetnega prahu so sicer redke, vendar priporočamo, da cvetni prah začnete uživati v manjših količinah (nekaj grudic) in vsak dan količino povečujete do željene. Na takšen način preverite, da niste nanj morebiti alergični.

Če uživate samostojno posušen cvetni prah osmukanec, ga čim dlje žvečite oz. dobro mehansko zdrobite z zobmi. Priporočamo tudi namakanje pred uživanjem. Posušen cvetni prah osmukanec namočite v tekočino vsaj 2–3 ure pred uživanjem, pri svežem pa je dovolj pol ure prej. Z mletjem ali namakanjem dosežete, da se hranila, ki jih cvetni prah vsebuje, lažje sprostijo, kar privede do večje in lažje absorpcije in dosegljivosti hranil našemu organizmu.

Uživamo ga lahko skozi vse leto ali večkrat na leto s prekinitvami, neprekinjeno pa najmanj od enega do treh mesecev. Pri uživanju cvetnega prahu ni možno predoziranje, kljub temu pa kot dodatek v vsakodnevni prehrani priporočamo od 20 do 40 g (ok. 1–2 jedilni žlici) cvetnega prahu za odraslo osebo.

Pripravite si odličen napitek z dodatkom cvetnega prahu

1 jedilna žlica svežega cvetnega prahu

1 čajna žlička medu

3 dcl vode

Sveže stisnjen sok pomaranče/grenivke/limone

Cvetni prah lahko dodate tudi različnim živilom. Uživate ga lahko v kombinaciji z mlečnimi izdelki (jogurt, kefir, mleko …), sadjem (banane, hruške, marelice, jabolka, kaki …), dodate ga lahko v sadne in zelenjavne napitke, čaje, ga primešate različnim vrstam medu ali medeni raztopini. Dodate ga lahko tudi kosmičem, pšeničnim kalčkom ali z njim enostavno posujete kakšno sladico, kot so sirovi štruklji, različni pudingi, palačinke, carski praženec ali sladoled.

Uživajte cvetni prah iz okolja, v katerem živite.

 

Dr. Nataša Lilek, svetovalka za zagotavljanje varne hrane

Oglejte si tudi