Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
8°C
JUTRI
19°C
11°C
Oceni objavo

Izvajanje zimske službe ob obilnem sneženju in vetrovnih razmerah

Letošnja zima se je začela z razmeroma visokimi temperaturami in malo snežnimi padavinami. V drugi polovici januarja pa so se razmere spremenile in so obilne snežne padavine z vetrom dosegle tudi našo občino, in sicer 22. in 23. januarja.

V najvišjih predelih na nadmorski višini 1024 m, Planina, in 923 m, Čreta, je zapadlo od 90 do 100 cm snega. Zaradi  močnega  vetra so v hribovitem predelu občine nastajali plazovi in snežni zameti do višine dveh metrov.

Zaradi obilnega sneženja in zametov izvajalca, ki opravljata zimsko službo na Planini in na Čreti, nista mogla zagotoviti spluženih cest do domačij na tem območju.

Občina Vransko je organizirala intervencijsko pomoč in najela podjetnika Alojza Grabnerja, TRIS, d. o. o., ki je s svojo gradbeno mehanizacijo uspel od 24. 1. do 26. 1. 2023 zagotoviti dostopnost do najvišje ležečih domačij v občini.

V občini Vransko je število kapacitet strojev in voznikov glede na potrebe optimizirano. Zato imamo sklenjene pogodbe s 13 izvajalci zimske službe, ki izvajajo zimsko službo na 150 km  kategoriziranih občinskih cest.

Vsi izvajalci zimske službe so ob tem obilnem sneženju bili 12 ali več ur podnevi in ponoči na svojih strojih izpostavljeni mrazu, slabi vidljivosti zaradi snežnih metežev, nevarnosti zdrsov. Trudili so se po svojih najboljših močeh, da so v najkrajšem času splužili ceste do vseh gospodinjstev v občini.

Marsikaterega voznika ali občana z neustrezno ali pomanjkljivo zimsko opremo je obilno sneženje presenetilo, zato je prav, da najprej sami poskrbimo za varnost.

Ko moramo sami očistiti kakšno lopato snega, se ne jezimo. Raje pomislimo, kako je prebivalcem hribovitih območij in izvajalcem, ki se trudijo za nas, pa bo lažje.

 

Rosita Papinutti

Oglejte si tudi