Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
10°C
TOR.
20°C
12°C
Oceni objavo

Zaključek večine intervencij pri odpravljanju posledic vremenske ujme na območju GZ Žalec in pomoč sosednji gasilski zvezi

Vremenska ujma, ki je od petka, 4. avgusta 2023, dalje prizadela Slovenijo, je naredila ogromno škode tudi v naši dolini. Gasilci 32 prostovoljnih gasilskih društev iz Gasilske zveze Žalec smo bili 9 dni na terenu od zgodnjih jutranjih ur do večera, saj smo odpravljali precejšnje razdejanje, ki so ga povzročili nalivi ter močno narasla voda reke Savinje.

Po podatkih poveljnika Gasilske zveze Žalec Ludvika Meklava smo gasilci Gasilske zveze Žalec od petka, 4. avgusta, do nedelje, 13. avgusta 2023, zabeležili 1634 lokacij, kjer smo reševali ljudi, premoženje, črpali vodo, odstranjevali mulj, očiščevali ceste in cestne dovoze ter prevažali pitno vodo v skupni količini več kot 700 m³. Na terenu je sodelovalo 2539 gasilcev iz 32 prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Žalec ter gasilci iz sosednje Gasilske zveze Prebold, Posavske, Gorenjske in Notranjske regije, vojaki Slovenske vojske, člani Rdečega Križa in drugi.

Na območju Gasilske zveze Žalec, v občinah Braslovče, Polzela in Žalec, je bilo poplavljenih 1126 stanovanjskih objektov, 25 industrijskih objektov, tri kmetije in en sakralni objekt.

Čez reko Savinjo sta uničena dva mostova, delno uničena prav tako dva mostova, nepoškodovana pa sta ostala dva mostova.

Do danes smo v Gasilski zvezi Žalec zabeležili tudi 48 plazov.

V teh dneh naši gasilci na poplavljenih območjih po potrebi še vedno opravljajo določena dela v zvezi s odpravljanjem posledic poplav.

V nedeljo, 13. avgusta 2023, smo se v Gasilski zvezi Žalec odzvali tudi pozivu po pomoči gasilcev in opreme za odpravo posledic vremenske ujme ter visokega vodostaja reke Savinje v zgornjem toku. Na pomoč Gasilski zvezi Zgornje Savinjske doline je tako odšlo 59 gasilcev iz Gasilske zveze Žalec s 16 gasilskimi vozili. Gasilski konvoj se je ob 7. uri zjutraj zbral v Trnavi, od koder so odšli proti Mozirju, tam pa so se javili v štabu, da so jih razporedili na različna delovišča. Z delom so končali okoli 17 ure.

Tudi 17. avgusta 2023 se je Gasilska zveza Žalec ponovno odzvala pozivu za pomoč. Na pomoč Gasilski zvezi Zgornje Savinjske doline je od 7. uri zjutraj odšlo 38 gasilcev s 14 gasilskimi vozili.

Tadej Zupan

Gasilska zveza Žalec

Oglejte si tudi