Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SRE.
14°C
3°C
Oceni objavo

XVIII. Kongres GZS v očeh prekopskih gasilcev

Gasilci in gasilke so se že vse leto pripravljali na XVIII. Kongres Gasilske zveze Slovenije, ki se je odvijal 6. in 7. oktobra 2023, tokrat pa ga je organizirala Gasilska zveza Žalec. Gre za izjemen dogodek, pri katerem je sodelovalo veliko število gasilcev, vendar ljudje, ki niso vpeti v gasilstvo, o njem ne vedo kaj dosti. Kaj torej Kongres pravzaprav sploh je? Kongres je najvišji organ Gasilske zveze Slovenije, ki se sestaja vsakih pet let in med drugim voli predsednika in poveljnika Gasilske zveze Slovenije. V sklopu tega dogodka se odvijajo številne aktivnosti, vključno s parado, ki je za zunanje opazovalce morda najbolj zanimiva, v njej pa je letos sodelovalo več kot 5000 gasilk in gasilcev.

V različne dejavnosti, povezane s tem dogodkom, smo bili vključeni tudi člani in članice PGD Prekopa-Čeplje-Stopnik. Mnogo je bilo treba postoriti že prej in tako smo sodelovali pri organizaciji spremljevalnih dejavnosti. Tudi naši najmlajši so spoznali čar vsega dogajanja, ko so lahko sprostili svojo domišljijo in ustvarjalno žilico ob risanju na transparent, ki je nato krasil pot ob poteku parade.

Končno je napočil 6. oktober, ko je bil sprejem udeležencev Kongresa, na katerem je eden izmed naših članov s praporom PGD Prekopa-Čeplje-Stopnik sodeloval v častnem vodu praporov, ki je pred dvorano v pozdrav pričakal visoke delegate gasilstva. Našega namestnika poveljnika pa je doletela čast spremljevalca praporščaka ob praporu Gasilske zveze Slovenije, ki je bil postavljen na odru ob nagovoru gostov, med katerimi je bil tudi minister za obrambo Marjan Šarec. Naloga je bila za oba naša člana precej naporna, saj je zahtevala predvsem veliko zbranosti. Še dobro, da se je večer zaključil z zabavo ob fontani, kjer smo se vsi lahko malo sprostili.

Naslednji dan, ko se je odvila velika parada, je sodelovalo še več naših članov in članic. Nekaj članov je pomagalo pri razdeljevanju pijače in zagotavljanju varnosti ob poti parade. V okviru spremljevalnega programa za tujo delegacijo smo posodili tudi našo članico prevajalko, ki je v soboto dopoldne na odru tolmačila nagovora predsednikov gasilskih zvez Nemčije in Avstrije ter se oba dneva družila s pomembnimi predstavniki iz več držav. Več članov našega gasilskega društva je sodelovalo tudi na sami paradi: nekaj članic je bilo prisotnih v ešalonu Savinjsko-Šaleške regije, eden izmed članov je v častnem vodu praporov nosil prapor PGD Prekopa-Čeplje-Stopnik, drugi pa je bil kot spremljevalec praporščaka prisoten ob praporu Gasilske zveze Žalec, imeli pa smo tudi predstavnika v častnem vodu. Sodelovala je tudi naša mladina  kar štirje mladinci in mladinke so sodelovali v ešalonu mladine. Manjkalo ni niti naše večnamensko gasilsko vozilo z našim voznikom, ki je na čelu prevažal vodstvo parade Gasilske zveze Slovenije.

Ko se ozremo nazaj, nikakor ne bomo pozabili vsega truda, ki smo ga vložili v to, hkrati pa nam bo ta dogodek v spominu ostal kot nekaj prav posebnega, česar ne moreš doživeti vsak dan. Dobili smo motivacijo za napredovanje v naslednjem mandatu, po petih letih pa se vidimo na naslednjem kongresu.

Na pomoč!

PGD Prekopa-Čeplje-Stopnik

Oglejte si tudi