Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Prvi zbor mladih v zgodovini PGD Prekopa-Čeplje-Stopnik

Vsako društvo enkrat na leto pripravi občni zbor, na katerem se srečajo vsi člani društva in debatirajo o preteklem letu, o izzivih in možnostih za naslednje leto, o vseh pomembnih vprašanjih, ki zadevajo društvo. Zbor mladih je zelo podoben dogodek, le da se na njem namesto vseh članov društva zbere vsa mladina. V zgodovini našega prostovoljnega gasilskega društva ga do sedaj še nismo izvedli, bil pa je že skrajni čas.

Prvi zbor mladih se je v našem društvu odvil 26. marca 2022 ob 10. uri. Nanj smo povabili vse pionirje in mladince, hkrati pa tudi delegate ostalih društev (PGD Vransko, PGD Tešova, PGD Ločica, PGD Kapla-Pondor) in predstavnika GZ Žalec, GPO Vransko in občine Vransko. Nekateri so se našemu vabilu z veseljem odzvali. V učilnici našega gasilskega doma se je zbralo kar 19 pionirjev in mladincev (to so vsi naši aktivni člani, z izjemo dveh, ki sta se opravičila).

Najprej smo prisluhnili uvodnim besedam našega poveljnika, sledila je izvolitev delovnega predsedstva, nato pa poročilo pionirjev, mladincev in predsednice mladinske komisije za leto 2021. Predstavili smo tudi načrt za delo v letu 2022. Podelili smo mladinska priznanja društva, ki so jih dobili vsi, ki so sodelovali na vseh tekmovanjih lanskega leta. Prejemniki so bili: Jan Čater, Gašper Orehovec, Mateja Orehovec, Patrik Mikolič, Žiga Kupec, Jakob Novak in Žiga Dolar. Podelili smo tudi dve mladinski priznanji GZ Žalec, ki sta ju prejela Špela Orehovec in Žan Šoštar za vsaj petletno udejstvovanje na področju gasilstva in aktivno sodelovanje v sklopu gasilske mladine. Besedo so dobili tudi naši gostje, ki so naše delo pohvalili in izrazili željo, da bi se društva v prihodnosti še bolj povezovala. Predstavnica mladinske komisije GZ Žalec je predstavila tudi načrte za delo z mladino v GZ Žalec v letu 2022. Med drugim je omenjala letovanje, tekmovanja in športne aktivnosti. Pred zaključkom zbora mladih smo izbrali dva delegata mladine, ki sta se zvečer udeležila tudi občnega zbora našega društva. Ko smo se odpravljali v spodnje prostore doma, nas je pričakalo presenečenje  šasija našega novega gasilskega vozila. Tako otrokom kot mentoricam so se oči kar zasvetile. Otrokom smo pomagale splezati v tovornjak in jim omogočile prvi stik z njim. To je bila pika na i. Brez pogostitve mladih seveda ni šlo. Joži Dolar je naši mladini tokrat pripravil hot doge. Kar nekaj časa smo še uživali na igrišču, igrali nogomet, košarko, spremljali pa smo tudi skoke naših zlatih fantov.

Iz poročil naše mladine je bilo jasno razvidno, da imajo otroci kar nekaj želja. Poleg vaj za tekmovanja in udeležbe na slednjih si želijo tudi več druženja (ob športnih aktivnostih, igranju video iger, letnem kinu, kopanju, letovanju ...). Komaj že čakajo nov gasilski avto, izrazili so tudi željo po prenovi igrišča, saj na njem preživimo kar nekaj časa, na zaključni izlet si letos želijo na morje. Noč v gasilskem domu pa bomo letos (menda) ponovili vsaj trikrat. Čaka nas torej aktivno gasilsko leto.

 

Mentorice PGD Prekopa-Čeplje-Stopnik

Oglejte si tudi