Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
11°C
TOR.
20°C
12°C
Oceni objavo

Praznovanje 90-letnice delovanja PGD Ločica pri Vranskem in prevzem AC 30/65

90 let v tem letu praznuje Prostovoljno gasilsko društvo Ločica pri Vranskem. Tretjega junija 2023 smo zaznamovali ta praznik z veliko gasilsko veselico v lepem ambientu, z vhodom na prireditveni prostor skozi Španov kozolec pod velikim šotorom Petre.

Velika češnja na torti, ki je še obogatila praznovanje, je bil prevzem novega vozila, AC 30/65, ki smo ga kupili v lanskem letu.

Večinski delež  150 tisočakov je prispevala občina Vransko, 90 tisočakov pa smo zbrali sami, in sicer z odprodajo stare cisterne, zbiranjem starega železa, nekaj smo privarčevali, s pomočjo krajanov, ki so množično podprli botrstvo, in podjetij, ki so nam nesebično namenili donacije. 

Devetdeset let je dolga doba, nismo najmlajše ne najstarejše društvo ... Čeprav je naše društvo preživelo tri države, svetovno vojno in vojno za Slovenijo, je vedno delovalo in priskočilo na pomoč v nesrečah. Nabave opreme skozi zgodovino so potekale počasi, od začetka so gasili z vedrom, kasneje z berglovkami, vedrovkami, sledile so ročne brizgalne in nato končno motorne brizgalne. Ker pa brez vode ne gre, se je porodila želja po avtocisternah z vodo, kajti naši zaselki po hribih so večinoma brez večjih vodnih zajetji. Imajo je nekaj manjših, ki jih uporabljajo za pitno vodo, a jim tudi te večkrat vzame suša, zato je bila ideja o nabavi nove avtocisterne na mestu. 

Prvi TAM 130 je bil začasna rešitev, MERCEDES z prokrom cisterno je že zadovoljeval standarde za prevoz vode, naše novo vozilo pa je izdelano točno po tipizaciji, ki jih predpisuje GZ Slovenije. Več o zgodovini društva in nakupu opreme lahko preberete v biltenu, ki smo ga izdali ob 90-letnici, lahko ga najdete v knjižnici na Vranskem ali v našem gasilskem domu. 

Lep večer je za nami. Hvala vsem gostom, predstavniku GZ Žalec Milanu Pustoslemšku, županji Nataši Juhart, poslancu DZ Aleksandru Reberšku, Folklornemu društvu Vransko, gospodu župniku Jožetu Turineku za blagoslov, vsem gasilcem sosednjih društev za udeležbo v paradi, tudi prijateljem iz DVD Jelah, ki so odkupili naše prejšnje vozilo in tako postali naše prijateljsko društvo, in seveda ansamblu Banovšek, ki je popestril večer. 

Največja zahvala pa seveda vsem donatorjem, ki ste s svojimi oglasi finančno pripomogli k izdaji biltena naše zgodovine (oglas lahko vidite v biltenu), ravno tako zahvala darovalcem dobitkov za bogat srečelov, vsem, ki ste pomagali postaviti prireditveni prostor, vsem tistim, ki ste skrbeli, da nihče ni odšel lačen ali žejen, mladim gasilcem, ki so v treh urah prodali 900 srečk, Ludviku Zupanu, ki je odstopil kozolec in prostor za šotor, kmetijam Papinutti, Pestotnik in Petru Drolcu, ki so odstopili travnik za parkiranje, gostišču Lisjak, ki je nahranilo vse nastopajoče in gasilce, podjetju Petre, d. o. o., za ugodno izposojo šotora, vsem članom in članicam našega društva, ki so res veliko časa namenili za organizacijo te prireditve, bodisi z iskanjem donatorjev in dobitkov za srečelov,  zdelom ali v kakšni drugi obliki. Iskrena hvala. 

Gasilstvo ni le članstvo, ampak je poslanstvo. Dar, ki ga namenite gasilcem, je dar nekomu, ki potrebuje pomoč, zato gasilci zagrizimo v novo desetletje in novim izzivom naproti, da bomo še boljši in uspešnejši.

NA POMOČ!


PGD Ločica pri Vranskem

Oglejte si tudi