Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Gasilska zveza Žalec je gostitelj XVIII. Kongresa Gasilske zveze Slovenije

Vsakih 5 let se predstavniki slovenskih gasilcev srečajo na Kongresu Gasilske zveze Slovenije.

Letos bo Kongres 18. po vrsti. Gasilska zveza Slovenije je za gostiteljico XVIII. Kongresa GZS izbrala Gasilsko zvezo Žalec. Verjetno nam je bilo v veliko pomoč pri izbiri, da smo v preteklosti uspešno izvedli več večjih projektov, med njimi tudi štiri državna tekmovanja.

Gasilska zveza Žalec se je gostiteljske vloge lotila pogumno, postopno in preudarno. Že lansko leto je bila pripravljena celostna grafična podoba in predstavitev le-te v različnih medijih. Gasilska zveza Žalec se je želela predstaviti kot gostiteljica Kongresa GZS tudi gasilcem, zato so se 14. januarja 2023 udeležili posveta predsednikov in poveljnikov gasilskih zvez, ki ga je Gasilska zveza Slovenije organizirala v Rogaški Slatini. Predstavili so Gasilsko zvezo Žalec in glavne znamenitosti Spodnje Savinjske doline.

Začetki gasilstva na območju Gasilske zveze Žalec sežejo v leto 1878, ko je bila ustanovljena požarna bramba Sv. Peter v Savinjski dolini. Na pobudo narodnjakov so leta 1897 ustanovili Zvezo slovenskih požarnih bramb za Spodnjo Štajersko, ki je imela sedež prav v Žalcu. Prvi predsednik zveze je bil Josip Širca, ki je kmalu dobil nalogo, naj po predpisih Deželne gasilske zveze v Gradcu napiše slovenski vežbovnik. V vežbeniku so bila poleg vaj še slovenska povelja za vaje z raznimi gasilskimi orodji, kar je bilo za tiste čase zelo pogumno.

Občinska gasilska zveza Žalec je bila ustanovljena v času, ko so se ukinjali okraji in formirale občine, imenovane komune. Ustanovni občni zbor takratne Občinske gasilske zveze Žalec je bil 29. maja 1955 v mali dvorani doma Partizan v Žalcu. V novoustanovljeni občinski zvezi je delovalo 32 prostovoljnih in 8 industrijskih društev, v njih je bilo 2660 članov.

Leta 1999 je na območju nekdanje Občine Žalec nastalo 6 novih občin: Braslovče, Polzela, Prebold, Tabor, Vransko in Žalec. Občina Prebold je ustanovila svojo gasilsko zvezo, prostovoljna gasilska in industrijska gasilska društva iz ostalih petih občin Braslovče, Polzela, Tabor, Vransko in Žalec pa so podpisala pogodbo o članstvu v enotni gasilski zvezi. Gasilska zveza Žalec danes združuje 4900 članic in članov v 32 prostovoljnih gasilskih društvih.

Naloga gasilcev je pomoč ljudem v nesreči. Vremenska ujma, ki je prvi petek v avgustu prizadela Slovenijo, je naredila ogromno škode tudi v naši dolini in gasilcem za nekaj časa kar precej omejila aktivne priprave na Kongres, saj so se večino časa posvečali intervencijam. Gasilci 32 prostovoljnih gasilskih društev iz Gasilske zveze Žalec so bili na terenu 9 dni nepretrgoma, saj smo odpravljali precejšnje razdejanje, ki so ga povzročili nalivi ter močno narasla reka Savinja.

Na območju Gasilske zveze Žalec so v tem času zabeležili 1634 lokacij, kjer je bila potrebna pomoč, pri tem pa je sodelovalo 2.539 gasilcev. Potrebno je bilo reševati ljudi, premoženje, črpati vodo, odstranjevati mulj, čistiti ceste in cestne dovoze ter prevažati pitno vodo.

Na območju občin Braslovče, Polzela in Žalec je bilo poplavljenih 1160 stanovanjskih in drugih objektov. Zabeležili so tudi 48 plazov.

Gasilci Spodnje Savinjske doline, Gasilska zveza Žalec in mesto Žalec imamo to čast, da se lahko pohvalimo z nazivom gostitelj Kongresa Gasilske zveze Slovenije. Pri organizaciji tega velikega dogodka bo sodelovalo po naši oceni 300 gasilk in gasilcev naše Zveze, ob pomoči vseh šestih občin Spodnje Savinjske doline, Gasilske zveze Slovenije ter številnih organizacij, podjetij in drugih, ki so dogodek podprli finančno ali kako drugače in se jim že sedaj zahvaljujejo.

Vsako gasilsko društvo v naši gasilski zvezi bo pripravilo tudi svoj transparent, ki ga bo nato postavilo ob trasi parade.

Program dogodkov in vse aktualne informacije so objavljene na spletni strani Gasilske zveze Žalec www.gz-zalec.org in na družabnih omrežjih XVIII. Kongresa GZS (Facebook in Instagram).

 

Ta veliki dogodek ni namenjen le gasilcem, zato vabimo vse prebivalce naše doline, da si ogledajo veliko gasilsko parado skozi mesto Žalec in obiščejo tudi kakšnega od številnih spremljajočih dogodkov.

 

V službi ljudstva: Na pomoč!

 

Predsednik Gasilske zveze Žalec Milan Pustoslemšek

 

 

Oglejte si tudi