Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Defibrilator tudi pri glavnem vhodu v Osetovo vilo (stavba pošte, občine …)

Januarja smo že pisali o tem, da je defibrilator v Zavodu sv. Rafaela na voljo tudi zunanjim uporabnikom, sedaj pa vas z zadovoljstvom obveščamo, da je naprava nameščena tudi v rumeni omarici na steni pri glavnem vhodu v Osetovo vilo (stavba, v kateri se nahajata pošta, občina …).
Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje.

 

Če se človeku ustavi srce in mu nihče ne pomaga, umre v približno 10 minutah (možnost preživetja je vsako minuto manjša za 10 %), možgani pa se nepopravljivo pričnejo okvarjati že po nekaj minutah. Večina zastojev srca in posledične smrti se pripeti izven bolnišnic, ob prisotnosti očividcev. Vzroki za tako stanje se lahko večinoma pozdravijo le s sunkom električnega toka. Z AED damo možnost vsakemu očividcu, da prične s postopki oživljanja že veliko prej, preden prispe reševalna ekipa (povprečno potrebujejo 10-15 minut). Hitreje kot začnemo oživljati, več možnosti za preživetje ostane.

 

Uporaba je varna in enostavna, zato ga lahko uporablja prav vsak. Sam po sebi aparat seveda ne rešuje življenj, je pa izredno dobrodošel dodatek pri oživljanju s pritiski na prsni koš (masažo srca) in z umetnim dihanjem. Pomembno je, da pri neodzivni žrtvi, ki ne diha, nemudoma pričnemo s temeljnimi postopki oživljanja. Menjaje 30 pritiskov na prsni koš z 2 vpihoma skozi žrtvina usta.

 

Ko kdo prinese defibrilator, naj ga prižge, pripravi elektrodi, vi nato takoj prekinete oživljanje, namestite elektrodi in sledite navodilom ter vztrajate pri oživljanju menjaje s stiski in z električnimi sunki, dokler žrtev ne zadiha, dokler zmorete ali dokler ne pride reševalna ekipa.

 

Več o AED lahko preberete na spletni strani http://www.aed-baza.si/, način uporabe pa si lahko ogledate na spletni povezavi http://www.defibtech.com/intl/lifeline/howto/overview (predstavitev je v angleškem jeziku).

Oglejte si tudi