Logo MojaObčina.si

Vransko

JUTRI
31°C
17°C
SOB.
30°C
16°C

Novo prekopsko gasilsko vozilo – 1. del

Prejšnji mesec smo obelodanili novico, da smo se v našem gasilskem društvu soglasno odločili, da gremo s pomočjo Občine Vransko v nakup novega gasilskega vozila.  S članki v Informatorju vam bomo v naslednjih mesecih dodobra predstavili vozilo in opremo, ki bo za nas izdelano in nabavljeno.


Glede na čase, v katerih živimo, bi si verjetno kdo mislil, da je nakup novega gasilskega vozila dokaj pogumna poteza. In ja, vsakemu lahko to tudi potrdimo  vsekakor je to zelo pogumna poteza, ki je bila soglasno sprejeta na upravnem odboru našega gasilskega društva, potem ko je kar nekaj članov društva skoraj dve leti delalo na tem projektu. Vendar ko pomislimo, da se gasilsko vozilo navadno kupuje za naslednjih 30 let (v primeru našega trenutnega vozila 41 let), je vse skupaj takoj veliko bolj razumljivo.


Celoten projekt nabave se je začel na seji UO PGD v aprilu 2019, kjer je bila ustanovljena komisija za nabavo novega vozila. Naloga te komisije je bila, da najprej sploh razišče opcije, preveri, kakšne so cene, in ugotovi, če je nabava novega vozila nam sploh dosegljiva.

Na tej poti smo ugotovili in se naučili res marsikaj. Nabava gasilskega vozila ni enaka nakupu lastnega avtomobila, ko greš v avtosalon in ga kupiš. Potrebno je najprej poznati potrebe uporabnikov, nato tipizacijo GZS, po kateri so gasilska vozila narejena. Šele v tej fazi se dejansko lahko začne raziskava trga, ko ugotoviš, kakšno vozilo je bolj in kakšno je manj primerno.


V naslednji fazi smo si šli ogledat približno 20 gasilskih vozil po vseh Sloveniji. Ugotovili smo, da je v Sloveniji vsekakor gasilska oprema na zelo visokem nivoju in pri vseh vozilih smo videli nekaj, kar lahko dejansko tudi apliciramo v naše novo vozilo.


Vodila, ki so nam bila glavna pri nabavi, so bila predvsem ta, da vozilo ne sme biti preveliko, da mora biti namenjeno tako za intervencije v urbanih naseljih kakor tudi za intervencije na zahtevnem terenu in v gozdu. Imeti mora vsaj 2000 litrov vode ter vso primerno opremo, vključno s sistemom za pranje cest. Kmetijstvo je namreč ena od glavnih panog v našem "rajonu".


Tako smo po skoraj dveh letih, nešteto opravljenih kilometrih in ogromno sestankih le prišli do ideje, kakšno naj bo naše vozilo. Obveljala je gasilska tipizacija GVC 16/25. To vozilo bo s seboj vozilo okoli 2.000 litrov vode, v njem pa bo šofer in še pet gasilcev. Prednost tega vozila je, da ima zelo veliko opreme za najrazličnejše situacije, vsa pa je zelo skrbno in natančno izbrana.


Za to, da si bomo dejansko lahko privoščili takšno vozilo, je v veliki meri odgovorna Občina Vransko z županom Francem Sušnikom na čelu. Predvsem njegov posluh za potrebe gasilstva in požarne varnosti je poskrbel, da bomo v naslednjem letu lahko pozdravili naše novo vozilo.  


V naslednjih mesecih vam bomo naše bodoče vozilo in opremo tudi dodobra predstavili. Želimo namreč, da se čim več ljudi seznani, kam gredo vsa ta sredstva, ki se namenijo gasilcem tako s pomočjo prispevkov za koledarje, z dohodnino (še vedno nam jo lahko darujete preko portala edonacije.com) ter tudi vsemi ostalimi donacijami, ki nam jih namenjate vsa ta leta. Že sedaj pa imate možnost, da nam podarite 5 evrovr za nabavo vozila. To lahko naredite tako, da pošljete sporočilo PREKOPA5 na številko 1919.


Moderno gasilstvo ni poceni, je pa edini način, da lahko mi pomagamo vam. Če smo "goli in bosi", je to namreč zelo težko.


Hvala, ker nas podpirate!


PGD PrekopaČepljeStopnik

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi