Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Muzej motociklov Grom je prejel prestižno nagrado

Muzej motociklov Grom se je na začetku maja predstavil na eni najbolj priznanih in poznanih prireditev za motocikle v Evropi, to je "ASIMOTOSHOW 2023". Prireditev obišče več tisoč obiskovalcev iz celega sveta, s svojimi starodobnimi motocikli pa se je udeležijo najbolj znani dirkači in zbiratelji.

Muzej se je letos predstavil z motociklom Opel. 

Sredi dvajsetih let 20. stoletja je Opel predstavil enovaljni motor s prostornino 498 cm³, ki je imel odlične zmogljivosti s 16 KM. Njegova proizvodnja se je nadaljevala do leta 1925, ko je Opel ponovno prekinil proizvodnjo motorjev. Tri leta pozneje se je proizvodnja motornih koles nadaljevala v delavnicah Elite-Diamant na Saškem, v katerih sta brata Opel kupila 75-odstotni delež podjetja. Leta 1928 je bil predstavljen Motoclub, motorno kolo s sodobnimi linijami in izjemnimi voznimi lastnostmi, ki je dosegalo hitrosti do 120 km/h, dejansko pa je šlo za ponovno izdajo motornega kolesa, izdelanega pod blagovno znamko Neander (poimenovano po oblikovalcu, grafiku, slikarju in gradbeniku Ernstu Neumannu-Neanderju). Glavni novosti modela Opel Motoclub sta bila okvir, izdelan iz stiskanih in kovičenih jeklenih profilov namesto iz jeklenih cevi (rešitev, ki je zmanjšala proizvodne stroške in težo motornega kolesa, hkrati pa povečala togost in robustnost celote), ter nenavadno zasnovana elastična vilica. Motoklubova javna ponudba je vključevala osnovno različico z motorjem z močjo 16 KM in različico SS z motorjem z močjo 22 KM, prepoznavno po dveh izpušnih ceveh, obe pa sta bili opremljeni s 3-stopenjskim menjalnikom. Na žalost je Motoclub prišel na trg pozno, sredi industrijske krize in med spremembo poslovnih načrtov.

Muzeju je italijanska zveza za starodobna vozila ASI, sicer organizatorka tega dogodka, podelila nagrado za življenjsko delo na področju ohranjanja premične tehniške dediščine. 

Nataša Jerina

Oglejte si tudi