Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Motocikel Puch "N" 1912 ponovno prejel prestižno nagrado

Tokrat se je Muzej motociklov Grom iz Vranskega predstavil v Romuniji, na enem najstarejših konkurzov za vozila v Evropi, s svojim motociklom Puch "N" 1912. 

Prva izdaja tega konkurza je potekala leta 1934 in jo je gostil Romunski avtomobilski klub s pomočjo takrat vplivnih in pomembnih ljudi. Romunija je bila še kraljevina s kraljem in zelo mladim princem, ki je bil zelo navdušen nad avtomobili. Moški, ki bi naj postal kralj  Mihajlo I., je bil vedno fasciniran nad avtomobili in ko je nekdo v začetku  2000 prišel na plan z zamislijo o ponovnem oživljanju Sinaiskega konkurza, je bil prvi, ki se je odzval na klic. Od leta 2011 je grad Peleš, ki je v lasti romunske kraljeve družine, kraj srečevanja ikoničnih avtomobilov in zanimivih zgodb, in to vsak zadnji vikend junija.

Grad Peleš je popolno mesto za tako pomemben in časovno neomejen prikaz elegance. Zgrajen je bil konec 19. stoletja in je eden sodobnejših gradov v Romuniji in Evropi. Postavljen je bil na zahtevo kralja Karola I. Romunskega, potem ko se je zaljubil v čudovito gorsko pokrajino Karpatov.

Ta vikend se je tam mudilo čez 50 vozil, med temi tudi motocikli. Prireditev si je ogledalo več tisoč obiskovalcev, udeležili so se je predstavniki skoraj vseh držav Evrope. Člani žirije, ki je ocenjevala vozila, so bili eminentni strokovnjaki, kot so Adolfo Orsi (strokovnjak na področju dražbenih hiš in zgodovine vozil), Gautam Sen (pisatelj, dizajner in založnik) in Pal Negyesi (vrhunski zgodovinar in urednik revije) ter še nekateri drugi. 

Puch "N" 1912 je dobil prvo nagrado v skupini motociklov in nagrado za najstarejši motocikel na tekmovanju. 


Nataša G. Jerina




Oglejte si tudi