Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
5°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Poletni oratorij – STOPI NA POT!

Letošnji oratorij je bil nekaj posebnega. Z animatorji smo skrbeli za rekordno število otrok (98), presenetila sta nas dva zanimiva gosta in v petek smo zaradi spremenjenega urnika izvedli dve veliki igri – Oratorij ima talent in vodne igre z gasilci.

Oratorij smo začeli, kot običajno, v zadnjem tednu julija, in sicer v  ponedeljek, 24. 7. 2023, v Osnovni šoli Vransko-Tabor. Po zbiranju otrok in seznanitvi z letošnjo temo – Hobitom – smo dan počastili z molitvijo ter se premaknili v jedilnico. V jedilnici so animatorji zaigrali igrico o Hobitu. Spoznali smo, da je hobit Bilbo bitje v domišljijskem svetu. Svoj čas je rad preživljal v varstvu svojega doma, po obisku čarovnika Gandalfa pa se je odločil odpraviti na potovanje. Na svoji poti se je razvijal, postajal pogumen in dobrosrčen ter vztrajal do samega konca.

Po igrici smo se z otroki pogovorili o igrici pri skupni katehezi, ki sta jo vodili Katja Pečovnik Hadžić in Kristina Reberšek, nato pa poglobili svoje znanje pri skupinskih katehezah. V tem času smo se zbližali z Bogom v molitvi, se družili s svojimi prijatelji ter odkrivali Božje sporočilo skozi Bilbotovo zgodbo.

Katehezi so sledile delavnice, ki so variirale od ustvarjanja okraskov in Bilbove dupline do športnih iger in prepevanja mladinskih pesmi. V torek in četrtek pa so nas med časom za delavnice obiskali prijatelji iz Centra za okrepitev zdravja ter čarodej Andrej.

V torek smo se pogovarjali o zaščiti pred poletnim soncem, škodljivosti nikotinskih izdelkov, svoje sposobnosti smo preverili tudi na športnem poligonu, čarodej Andrej pa nas je popeljal na čarobno potovanje. V torek pa se je med delavnicami osma (najstarejša) skupina odpravila do Doma za ostarele, kjer so najstarejši generaciji pomagali s pripravami na glasbeni obisk. Hvaležni so bili za glasbeno poslastico ter uživali v čudovitih notah klasične glasbe.

Po delavnicah in kosilu so sledile velike igre, kjer so se otroci v šestih skupinah spopadli med seboj v različnih igrah. Prvi dan smo začeli s tradicionalnim poštarjem, sledile pa so še športne igre: boj med dvema ognjema, štafetne igre, kraja zastavic, lov na skriti zaklad, gradimo Bilbov gozd, vodne igre ter Oratorij ima talent. Med vodnimi igrami smo pričakali obisk vranskih gasilcev, ki so osvežili naše znanje o gasilskem vozilu ter nas razveselili z vodno zaveso.

Otroci so skozi teden v velikih igrah zbirali točke in se borili za prvo mesto. S 24 točkami sta zmagali Zelena (animatorka Špela Kramar) in Črna skupina (animatorki Zala Križnik in Justina Jerman). Na drugem mestu sta jima s 23 točkami sledili Svetlo modra (animator Miha Kramar) in Oranžna skupina (animatorka Zala Krivec), na tretjem mestu je s 17 točkami pristala Vijolična skupina (animator Jure Kropec), na zadnjem mestu pa je z dvanajstimi točkami pristala Rumena skupina (animator Rok Remic).

Letošnje leto je bilo nekaj zelo posebnega. Poleg rekordnega števila udeležencev so nas presenetili novinarji iz Velenje TV ter TV Celje. Obe televizijski hiši sta spraševali o dogajanju na oratoriju ter počutju, ki prevladuje. V pogovorih so sodelovali otroci Ema Remic, Karina Maruša, Žan Stojaković, Maruša Markovšek, Žan Tiskar in Zala Farkaš ter animatorji Rok Remic, Elija Jerman, Lucija Remic in Jure Kropec. V intervjujih smo sodelovali vranski župnik Jože Turinek,  voditeljica Jana Semprimožnik ter katehistinja Katja Pečovnik Hadžič. Prispevka sta na voljo preko Facebook povezave, celjski prispevek pa tudi na Youtubovi strani Celje TV.

Oratorij smo zaključili v nedeljo, 30. julija, z zahvalno sveto mašo, ki jo je daroval celjski škof Maksimiljan Matjaž. S svojo navzočnostjo nas je presenetil pri sveti maši ob 9. uri v župnijski cerkvi. Nato je odhajal na romarski shod na Čreto. Po sveti maši smo se vsi oratorijci skupaj s starši družili ob soku in pecivu.

Ves teden smo preživeli v dobri družbi, ob odkrivanju krščanskih vrednot in iskanju svoje poti. Pa naj bo ta pot življenjska, prijateljska ali počitniška. Na letošnjem oratoriju smo odkrili predvsem vrednoti pogum in dobrosrčnost ter ju izpostavili v svojih življenjih. Bogu hvala za čudovita doživetja in spomine!

 

Jana Semprimožnik, voditeljica oratorija

Oglejte si tudi