Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
6°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Matematična delavnica za nadarjene učence

V četrtek, 31. 1. 2013, smo na Osnovni šoli Vransko – Tabor organizirali matematično delavnico za učence, ki so nadarjeni na tem področju. Udeležilo se je je 17 učencev drugega in tretjega triletja. Delavnica je trajala štiri šolske ure.

 

V uvodnem delu delavnice smo skupaj prebrali nekaj anekdot o znanih matematikih ter o njih malo razpravljali. Ugotovili smo, da so bili čisto navadni ljudje s podobnimi težavami, kot se pojavljajo v današnjem času. Naj omeniva samo eno anekdoto.

K Aristotelu je prišel nek meščan in ga vprašal, ali bi hotel postati učitelj njegovega sina. Seveda se je tudi pozanimal, koliko bi ga to stalo. Aristotel je malo pomislil, potem pa privolil in dodal, da za plačilo zahteva mošnjo zlatnikov. »Ha, za toliko denarja lahko kupim že vola!« je ugovarjal meščan. »Nimam nič proti,« je odvrnil Aristotel. »Kupi tistega vola, pa boš imel dva.«

V drugem delu so učenci drugega triletja izdelovali različna platonska telesa, tako da so najprej ugotovili, kateri liki so njihove mejne ploskve, si naredili modele teh likov za risanje in izrezovanje iz barvnega papirja in jih nato sestavljali v telo.

Učenci tretjega triletja so dobili slike risb, ki so bile narisane s pomočjo določenih matematičnih zakonitosti. Morali so ugotoviti matematično zakonitost in narisati svojo risbo.

Končni del delavnice je ponovno potekal v homogeni skupini, kjer so učenci reševali različne matematično-logične naloge in tudi sami pripravili kakšen »gobelin« za reševanje.

Učenci so bili motivirani za delo, ki se jim je zdelo zelo zanimivo. Nekateri so izrazili željo, da bi se to ali kaj podobnega večkrat ponovilo.

 

Mentorici: Magda Oblak in Darja Cvetko

Oglejte si tudi