Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Z razstavo počastili Jožeta Plečnika

V Savinovem likovnem salonu v Žalcu, ki letos praznuje 50 let delovanja, je do 11. junija odprta razstava učencev devetih osnovnih šol Spodnje Savinjske doline. Letošnja razstava nosi naslov Slikarski in arhitekturni prostor, z njo pa bodo počastili 150. obletnico rojstva arhitekta Jožeta Plečnika. Plečnik je s svojimi deli zaznamoval tri evropske prestolnice – Dunaj, Prago in Ljubljano in velja za enega največjih slovenskih arhitektov. Ob njegovem jubileju je vlada Republike Slovenije letošnje leto razglasila za Plečnikovo leto.
Likovniki so torej letos ustvarjali na temo arhitekture in nastale so res zanimive in lepe umetnine z različnimi tehnikami. Na ogled so postavili kar 150 likovnih del v različnih tehnikah. Večina del je individualnih, nekaj pa je tudi skupinskih. Z devetih osnovnih šol Spodnje Savinjske doline sodeluje 257 učencev in učenk pod vodstvom 22 mentoric in enega mentorja. Razstavo sta postavili likovni pedagoginji Breda Bračko z Osnovne šole Griže in Zala Valenčak z Osnovne šole Petrovče ob pomoči Uroša Goveka, strokovnega sodelavca na ZKŠT Žalec.

Iz OŠ Vransko-Tabor razstavlja 24 učencev pod vodstvom mentoric Martine Žličar, Tjaše Mikek, Manje Majcen in Silve Rizmal.

O razstavi je Matija Plevnik med drugim dejal:

"Razstava deluje izredno zgoščeno, pa vendar osredotočeno sveže, saj so enakovredno zastopani predstavniki vseh stopenj osnovne šole. Med letošnjimi deli prevladujejo polnoplastične prostorske zasnove, ki segajo na področje arhitekture in krajinske arhitekture. Spet drugi ustvarjalci so se lotili problematike na slikarski, grafični način in tako na likovni način predstavili svoje odgovore na vprašanja kompozicije in perspektive. Nekateri so upodabljali najznačilnejšo Plečnikovo arhitekturo, celo portret mojstra Plečnika. Vsaka učenka in vsak učenec sta po svojih likovnih zmožnostih vstavila kamenček v mozaik celotne razstave, ki nakazuje pomen arhitekture, nepremične kulturne dediščine in naše domače kulturne krajine. Slednjo moramo sooblikovati in ohranjati, saj nas prav slovenska kulturna krajina najbolj zaznamuje …"

Zbrane je v imenu župana Občine Žalec Janka Kosa nagovoril direktor Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec mag. Boštjan Štrajhar, krajši kulturni program pa so pripravili učenci in učenke OŠ Griže. 

                                                                                                                   T. T.

Oglejte si tudi