Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
9°C
JUTRI
21°C
15°C
Oceni objavo

Beletrinin trubadur Feri Lainšček

Beletrinini trubadurji nadaljujejo svoje popotovanje po slovenskih knjižnicah, tudi naši. V torek, 11. oktobra 2022, se je v Občinski knjižnici Žalec ustavil pesnik, pisatelj, scenarist in dramatik Franc Feri Lainšček. V pogovoru z direktorico Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolando Železnik je tekla beseda o njegovem pisanju in delu.
Več kot sto objavljenih knjig, med katerimi je kakih trideset romanov, več pesniških zbirk, filmskih in gledaliških scenarijev, besedil za pevce in skupine, tekstov za radio … Za tako bogat opus si je Feri Lainšček leta 2021 prislužil Prešernovo nagrado za življenjsko delo.


Rdeča nit pogovora je bil prvi del njegove trilogije Kurji pastir, ki je izšel pri založbi Beletrina. Roman pripoveduje o avtorjevem otroštvu. Opisuje najzgodnejša leta svojega življenja, pravzaprav kar prve dneve in mesece. Spoznamo predvsem zgodbo njegovih staršev, ki so se spopadali z revščino in drugimi tegobami, ki so v tistih časih pestile prebivalce Prekmurja. Pri pisanju si je pisatelj Feri Lainšček pomagal s posebnim ustvarjalnim postopkom, izposojenim od psihoanalitika Carla Gustava Junga. Imenuje se aktivna imaginacija, ki mu je z vstopom v posebno stanje omogočala dostop do oddaljenih, potlačenih spominov.


Nabito polno žalsko knjižnico je pisatelj na koncu navdušil tudi z recitiranjem pesmi v prekmurščini.


Besedilo: Karmen Kreže
Foto: Ivan Lipičnik


Oglejte si tudi