Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
14°C
JUTRI
23°C
13°C
Oceni objavo

Zaključna prireditev projekta Savinjčani beremo 2023/2024

V začetku maja 2024 se je na posebni prireditvi v dvorani Doma II. slovenskega tabora Žalec zaključila 17. sezona branja odraslih v projektu Savinjčani beremo 2023/2024, ki jo vsako leto pripravi in izpelje Medobčinska splošna knjižnica Žalec.

Bralci šestih občin Spodnje Savinjske doline (Braslovče, Polzela, Prebold, Vransko, Tabor in Žalec) oz. vsi, ki so se pridružili projektu, so lahko izbirali iz raznovrstnega nabora vsebin domačih in tujih avtorjev. Branje je potekalo od 20. novembra 2023, to je od dneva slovenskih splošnih knjižnic, do konca aprila 2024. Sicer pa vsakoletno priporočeno branje velja tudi kot splošno priporočilo vrednega branja. To sezono je v projektu sodelovalo 290 bralk in bralcev vseh šestih občin. Med njimi je bila tudi skupina učiteljev z ravnateljico OŠ Polzela, ki vsako leto sledi priporočilom in se druži z drugimi bralci po zaključni prireditvi.

Bralce in goste, med katerimi je bila večina županov občin Spodnje Savinjske doline, je pozdravila direktorica Medobčinske splošne knjižnice Žalec Jolanda Železnik. K nagovoru je povabila bibliotekarko Ireno Štusej, dolgoletno sodelavko v projektu, in župana Občine Žalec Janka Kosa, ki je nagovoril bralce v imenu županov sodelujočih občin. V nadaljevanju programa je sledil pogovor z avtorjema, ki so ju brali v projektu, s pisateljico in igralko Tino G. Gorenjak ter z novinarjem Dela in pisateljem Lucijanom Zalokarjem. V duhovitem pogovoru z direktorico Jolando Železnik so bralci lahko začutili njuno energijo.

V nadaljevanju je sledil »stend up« ali »sit down« nastop Tine Gorenjak, ki je izvabljal glasen smeh v dvorani. V zaključnem delu programa je sopranistka Nataša Zupan ob spremljavi pianista Tadeja Horvata izvedla zakladnico klasičnih mojstrovin od opere do muzikala. Vrhunec ene od pesmi je bil šopek rdečih vrtnic, ki je iz rok umetnice poletel med prisotne v dvorano.

Prireditev je zasnovala in povezovala Jolanda Železnik, za odrsko dekoracijo je poskrbela Breda Bračko, za svetlobno in zvočno impresijo je bil zadolžen Matevž Weber, cvetlična okrasitev je bila izpod rok Nadje Korošec (Zgodbe iz cvetličarnice), brbončice pa je po prireditvi razvajala Hiša Lisjak. Bralci so se po prireditvi družili v avli doma, med njimi tudi vsi nastopajoči v programu.

Naslednja sezona branja v projektu Savinjčani beremo 2024/2025 se začne 20. novembra 2024.

Priporočamo, da sledite našim objavam.

Irena Štusej

Foto: Nik Skerbiš

Oglejte si tudi