Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Izbor za najboljšega mladega voznika in voznico Slovenije se je začel

Avto-moto zveza Slovenije že tretje leto zapored organizira izbor Najboljši za volanom, s katerim bo Slovenija maja letos dobila najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika. AMZS in partnerji izbora so letošnje novosti in podrobnosti predstavili na novinarski konferenci v torek, 19. februarja, v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem.
 V prvi fazi izbora, od 14. februarja do 17. marca 2019, AMZS vabi mlade voznike in voznice do 24. leta starosti, da opravijo test oziroma preizkus znanja na www.najboljsizavolanom.si. Test vključuje poznavanje cestnoprometnih predpisov, prve pomoči, avtomobilizma in avtomobila. Najboljših 50 reševalcev in najboljših 50 reševalk spletnega preizkusa bo AMZS povabil v AMZS Center varne vožnje na Vranskem, kjer se bodo v polfinalih, ki bodo 5. in 6. aprila 2019, pomerili v najrazličnejših spretnostnih in vozniških preizkušnjah. Najboljši bodo postali finalisti in finalistke izbora. Ti se bodo 9. maja 2019 preizkusili še v finalnem tekmovanju. Finalisti in finalistke, še posebej pa zmagovalec in zmagovalka, bodo postali mladi ambasadorji in ambasadorke varne vožnje.

AMZS izbor organizira v sodelovanju s Policijo, Rdečim križem Slovenije, Javno agencijo RS za varnost prometa, ob medijski podpori Vala 202 in pokroviteljev: Zavarovalnica Sava, Summit motors Ljubljana (zastopnik vozil Ford), Continental, Radenska, Petrol, Telekom Slovenije, Garmin Slovenija in L'Occitane Slovenija (uradni dobavitelj Stillmark, d. o. o.).

Na začetku je zbrane nagovoril generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije France Kmetič, ki se je vsem partnerjem zahvalil za njihov prispevek k uspešnosti izbora Najboljši za volanom in povedal, da je interes za izvedbo takšnega tekmovanja tudi v tujini, zato AMZS upa, da bo ta projekt že letos nadgradil ter organiziral izbor na mednarodni ravni, v sodelovanju s partnerskimi avtomobilskimi klubi pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA.

Svoje izkušnje in vlogo ambasadorja varne vožnje je  predstavil lanski zmagovalec Klemen Pongračič, ki je sicer sodeloval že v izboru leta 2017, ko se je njegova pot zaustavila v polfinalu. »To, da si dober voznik, ne pomeni le, kako hitro si upaš peljati v ovinek. Vožnja je velika odgovornost in zanjo potrebuješ veliko znanja. Prepričan sem, da sem k razmišljanju o varni vožnji spodbudil mnoge vrstnike, zagotovo pa vse tiste, ki so se kdaj peljali z mano.« Povedal je, da se je v izbor prijavil skupaj s prijatelji, predvsem zato, ker je v tem videl priložnost voziti nove avtomobile in se česa novega naučiti ter da bi na ta način preizkusil samega sebe. Ob tem pa dodal: »Mladi smo glede vožnje precej samozavesti. Tečaj varne vožnje za mlade voznike je zagotovo precej pripomogel k naši varnosti, saj lahko v varnem okolju poligona ugotovimo, kako se avto obnaša v kritičnih situacijah. Tudi zato se je v zadnjih letih ozaveščenost o varni vožnji med nami povečala. Menim, da mladi vozniki nismo takšen problem. Problem so tisti vozniki, ki zase mislijo, da so najboljši.«               

 Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije je izpostavil, da kljub izboljšanju prometne varnosti v zadnjih letih mladi vozniki (med 18. in 24. letom) ostajajo kategorija udeležencev v prometu, ki ji je treba posvečati več pozornosti.
                                                                                                                                                                    T. T.

Oglejte si tudi