Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

ZAHVALA ZA UČNI ČEBELNJAK – NOVO PRIDOBITEV OŠ VRANSKO-TABOR

Na osnovni šoli Vransko-Tabor že nekaj let poteka čebelarski krožek, ki ga vodi gospod Ludvik Krajnc, v sodelovanju s čebelarskim društvom in strokovnimi delavci šole. Učenci čebelarji so izrazili željo in potrebo, da bi na šolskem vrtu postavili čebelnjak, s pomočjo katerega bi v sklopu čebelarskega krožka spoznavali arhitekturo in postopke ter načine izdelave čebelnjaka, življenje in korist čebel ter pridobivali razne pridelke, na ravni šole pa uresničevali zastavljene cilje. Še posebej bi pri učencih s pomočjo čebelnjaka spremljali odnos do narave in čebel. Pobudi mladih sta prisluhnila domače čebelarsko društvo in Občina Vransko, za ta projekt pa smo pridobili tudi več donatorjev. Na tem mestu bi se radi zahvalili Občini Vransko, Čebelarskemu društvu Vransko, učencem čebelarskega krožka ter mentorju Ludviku Krajncu, ravnateljici Majdi Pikl in vsem strokovnim delavcem, ki so kakor koli pomagali pri projektu, Vidi Čvan, Andreju Križniku, Romanu Brglezu, Damjanu Bogataju, Kovinarstvu Bučar in Zvonku Kapusu, Vikiju Košici, Adolfu Piklu, Gregu Piklu, Vanji Govek za vodenje zbora in Nejcu Zupanu za spremljavo, učencem za kulturni program, likovnemu krožku in učiteljici Tini Žličar za likovno podobo čebelnjaka, podjetju Merkur, ki je s projektom »ZAVIHAJMO ROKAVE – ZA LEPŠO ŠOLO« doniral material iz svojega prodajnega programa v vrednosti 250 evrov.

 

Ob prazniku Občine Vransko in prvem svetovnem dnevu čebel je bila v petek, 18. maja 2018, v vrtu Osnovne šole Vransko-Tabor otvoritev novega učnega čebelnjaka. Najprej je zbrane pozdravil predsednik Čebelarskega društva Vransko Janez Koprivšek. Zahvalil se je vsem, ki so kakor koli pomagali pri gradnji. Člani društva in drugi so pri gradnji opravili več sto ur prostovoljnega dela. V imenu Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) je govoril njen podpredsednik Janez Vencelj, ki je poudaril, da smo Slovenci v čebelarstvu svetovna velesila in kot taki prepoznavni in priznani po vsem svetu. Svoje misli in zahvalo donatorjem je dodal tudi župan Občine Vransko Franc Sušnik. Po kratkem kulturnem programu učencev šole so čebelnjak s prerezom traku otvorili član čebelarskega krožka Jure Kropec, predsednik ČD Vransko Janez Koprivšek, ravnateljica OŠ Vransko-Tabor Majda Pikl in župan Občine Vransko Franc Sušnik, ki je nato ključe čebelnjaka izročil ravnateljici Majdi Pikl.

 

Z lesenim čebelnjakom smo ustvarili za čebele najugodnejše bivalne razmere. Čebelnjak bodo učenci in učitelji uporabljali v učne namene. Najpomembnejša naloga šole je organizirati učinkovit in uspešen pouk, ki bo v skladu s predmetnikom omogočal celovit razvoj učenčeve osebnosti in razvoj delovnih in učnih navad. Ena izmed prednostnih nalog šole je tudi spodbujanje učencev k izboljšanju spoštovanja sebe in drugih, kamor spada tudi spoštovanje narave in vsega, kar nam narava ponuja. V ta namen nam bo prišel čebelnjak še kako prav. Želimo jih naučiti, da s tem, ko skrbijo za zemljo, rastline in živali, hkrati skrbijo tudi zase in za svojo prihodnost.

 

 

Zapisala: Nataša Pečovnik

Oglejte si tudi