Logo MojaObčina.si
JUTRI
9°C
4°C
PET.
16°C
1°C
Oceni objavo

Posadi hokaido bučo za čebelo in jeseni uživaj v kremni bučni juhi

S sodelovanjem in povezovanjem partnerjev pri projektu »Kar sejemo, to žanjemo« smo v preteklih letih združili prizadevanje za povečanje posejanosti ajde in sončnic v našem prostoru. S tem pa tudi prepoznavnost in uporabnost le-teh v prehrani. Z aktivnostmi Čebelarske zveze Slovenije skupaj s partnerji spodbujamo sajenje medovitih rastlin, s čimer pomembno prispevamo k ohranjanju narave in razvoja čebel. S setvijo buč v letošnjem letu želimo spodbuditi setev zanimive rastline, ki je koristna za čebele in ostale opraševalce. V jesenskem času, ko pridelek dozori, je široko uporaben tako za živali kot tudi za ljudi.

Buče in njihov izvor

Pri izkopavanju v Mehiki so arheologi odkrili najstarejša semena buč, ki segajo v sedmo tisočletje pred našim štetjem. Iz Srednje Amerike so jo Španci v 15. stoletju pripeljali v Evropo. Sprva so bučo sejali za okras. Z njihovo selekcijo se je večala njihova uporabnost in postala je vedno pomembnejša krma za domače živali, predvsem za prašiče. V 19. stoletju se je razširilo stiskanje olja iz semen buč. Danes je buča uporabna za čebele v času cvetenja (pomemben vir cvetnega prahu in medičine), živali, ljudi in je lepa dekoracija v jesensko-zimskem času za naše prostore. V današnjem času je ta rastlina cenjena, saj je vsestransko uporabna.

Buče so rastline, ki niso težavne za vzgojo. Le na začetku zahtevajo nekaj oskrbe, saj imajo slabo tekmovalno sposobnost proti plevelu. V vrtu jim izberemo sončno lego, tla pa globoko humusna.

Kako se pripraviti na setev buč hokaido?

V posamezne sadilne lončke sejemo konec meseca aprila in v začetku maja, po 1 do 2 semeni na lonček. Seme hitro kali in sadike hitro rastejo. Presadimo jih na stalno mesto, ko poženejo prvi pravi list. V sredini maja lahko sejemo semena tudi direktno na gredo. Vedeti moramo, da buče potrebujejo toplo zemljo, zato jih na stalna mesta ne presadimo pred 15. majem, ko ni več nevarnosti za slano.

 Slika: Hokaido buča.

Kadar na vrtu nimamo dovolj prostora za vzgojo buč, jih lahko posadimo na rob vrta ali izkoristimo kompostni kup. Izkoristimo jih lahko tudi kot živo zastirko. Med mladimi sadikami redno odstranjujemo plevel, dokler rastlina ne preraste in prekrije tal. Med rastjo lahko pod buče položimo slamo, da ostajajo tla vlažna, plodovi pa kasneje niso umazani.

Buče cvetijo, ko se dan krajša, in so odlična paša za čebele ter ostale opraševalce. V jesenskem času plodovi dozorijo. Buče hokaido zrastejo do teže 3 kg in so okroglo-hruškaste oblike. Buče pobiramo skupaj s peclji, da ne poškodujemo plodov in tako se odlično shranijo čez celo zimo. Najbolje je, da jih spravimo direktno iz vrta na hodnike, stopnišča ali na zastekljene terase, kjer ni pretoplo. Buče hokaido so odlična hrana v jesensko-zimskem času, ki popestri naše jedilnike. Lahko jih uporabimo, kot smo že omenili, tudi za dekoracijo naših prostorov.

V okviru letošnjega projekta »Kar sejemo, to žanjemo« bomo skupaj s partnerji Semenarna Ljubljana, d. o. o., Semina, d. o. o., in kmetijskimi šolami posejali na njihove vrtove semena hokaido buč. Osrednji dogodek bo letos na Biotehniški šoli Ptuj, na njihovem posestvu v Turniščih, in sicer v četrtek, 16. maja. Tu boste spoznali tehnologijo pridelave hokaido buč in demonstracijo sajenja buč. Vabljeni na dogodek.

In za konec, ne pozabite na svoje vrtove posejati hokaido buč ter zagotovite pašo čebelam in ostalim opraševalcem. V jeseni pa boste uživali dobrote, ki se lahko pripravijo iz omenjenih buč.

                                                               Tomaž Samec, svetovalec za varno hrano pri JSSČ

Oglejte si tudi