Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
6°C
JUTRI
21°C
6°C
Oceni objavo

Informacija o projektu gradnje odprtega širokopasovnega omrežja - GOŠO

Projekt gradnja odprtega širokopasovnega omrežja (GOŠO) elektronskih komunikacij, ki ga za enajst občin vodi Občina Mozirje, je v zaključni fazi.


Izredno dolga zima, z obilico snega, je delo na terenu praktično onemogočila, tako da je projekt v zaostanku s terminskim planom. S pospešeno gradnjo in aktiviranjem večjega števila gradbenih in montažnih ekip pričakujemo, da bo do roka zgrajenih 14 postaj hrbteničnega dela odprtega širokopasovnega omrežja (OŠO), da bo montirana komunikacijska oprema na postajah in v vstopnih točkah ter da bo omrežje tehnično pripravljeno za delovanje.


Iskra Sistemi, d.d., ki so bili na javnem razpisu izbrani kot izvajalec in upravljavec omrežja OŠO, bodo tudi po tem datumu nadaljevali z izgradnjo postaj OŠO, za katere še tečejo postopki pridobivanja gradbenih dovoljenj in soglasij in sicer s ciljem doseganja še boljšega pokrivanja gospodinjstev z internetnim in televizijskim signalom.

 

Ker so objekti postaj OŠO klasificirani kot zahtevni objekti, bo potrebno izvesti tehnične preglede in pridobiti uporabna dovoljenja, v skladu z Zakonom o graditvi objektov. V teku je sklepanje pogodb za priključitev postaj OŠO na električno distribucijsko omrežje in za dobavo električne energije, v teku so tudi pogajanja z operaterji, ki so zainteresirani za izvajanje storitev na OŠO.


Vzorci pogodb za priključitev na OŠO, za fizične in pravne osebe, cenik za postavitev omrežne priključne točke (anten in komunikacijske opreme) pri končnem uporabniku in plačilni pogoji bodo v kratkem objavljeni na spletni strani Iskre Sistemi (http://www.iskrasistemi.si/podrocja_dela/telekomunikacije/).


Za vse aktivnosti v zvezi s pridobivanjem naročnikov, sklepanjem naročniških pogodb in izvajanje storitev, bodo zadolženi komercialni operaterji s katerimi bodo Iskra Sistemi, podpisali pogodbe za dostop do OŠO in za izvajanje storitev.


Iskra Sistemi bodo zadolženi za postavitev omrežnih priključnih točk pri končnem uporabniku, ki so še del OŠO.
 

Glede na zgoraj navedeno, bo izvajalec pričel s testiranjem omrežja v sredini junija, priključevanje končnih uporabnikov pa se bo realno gledano pričelo v avgustu oz. septembru, ko bodo operaterji zbrali dovolj naročnikov, da bo nudenje storitev tudi komercialno zanimivo.

Oglejte si tudi