Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Erasmus+ Educating hearts – Evropa na Vranskem in v Taboru

Od 4. do 11. februarja smo gostili mednarodno izmenjavo. V naše kraje smo sprejeli kar 20 učencev in 10 učiteljev. Za vse učence smo našli gostiteljske družine, ki so teden preživele z različnimi prijetnimi izkušnjami. Cilj te izmenjave je bil spoznavanje verske in kulturne raznolikosti. Učenci so imeli veliko delavnic na ti temi, najbolj zanimiva je zagotovo bila tista, ki jo je izvajala Socialna akademija. Trije učitelji različnih ver so skušali predstaviti učencem skupni imenovalec vsakega človeka – vero v sebe. Učenci so aktivno sodelovali v delavnicah, kjer so spoznavali svetovne nazore in raznolikosti, ki nas bogatijo. Sprejem gostov s harmonikarjem, dekleti v narodnih nošah, ki sta ponujali domačo potico, učenci, ki so prepevali, je bil čustven in vsem udeležencem je pobožal dušo. V šoli na Vranskem smo imeli proslavo ob kulturnem prazniku v ponedeljek, 6. 2. 2023. Gostom smo predstavili svojo kulturno dediščino in jih razvajali z bogato slovensko besedo, plesom in petjem. Najbolj je navdušila šolska folklora, ki je s kar 56 učenci pričarala edinstven nastop in vključila k plesu tudi učitelje in učence vseh sodelujočih držav.

Na podružnični šoli v Taboru pa so učenci naslednji dan na proslavi za kulturni praznik prav tako navduševali z deklamacijami, petjem in plesom. Predvsem učenci in učitelji iz Nemčije so ugotavljali, da je ta del šolanja pri njih skorajda izgubljen in da učenci ne znajo več prikazati svoje narodne identitete. Ohranjanje kulturne dediščine jih je čisto prevzelo. Proslavi sta spremljala na Vranskem županja Nataša Juhart in v Taboru župan Marko Semprimožnik.  Sprejem sta pripravila v občinskih prostorih, kjer sta jim predstavila delovanje naših občin in opisala geografski in ekonomski položaj Tabora in Vranskega. Za vse učence sta pripravila tudi pogostitev in nekaj lokalnih darilc, ki so jih odnesli s seboj. Poskrbeli so tudi za orglarski koncert v vranski cerkvi, ki ga je izvedla Amadeja Juhart. Na Vranskem so obiskali tudi Folkorno društvo Vransko, kjer so učitelje naučili zaplesati en ples. V šoli na Vranskem smo jih po čebelarski učni poti popeljali do šolskega čebelnjaka in vsi so se čudili spretnostim naših učencev in mentorjev. Z veseljem so pokušali med in medene dobrote. Učitelji Španije, Portugalske, Nemčije, Poljske in Turčije so imeli tudi možnost poučevanja v naših razredih. Naši učenci so tako izvedeli nekaj dejstev in zanimivosti o njihovih državah in različnih kulturah. Svojevrsten nastop so pripravili tudi otroci z  vzgojiteljicami v Vrtcu Vransko, učenci tujih držav pa so se predstavili v svojem jeziku in otrokom podali različne jezikovne kopeli. Učence izmenjave je zagotovo najbolj navdušila likovna delavnica, kjer so v različnih tehnikah ustvarili svoj objekt prihodnosti, ki je združeval različne vere. Tako so prišli do spoznanja, da lahko združujemo in vključujemo vsakega posameznika v skupine, ki najdejo poti k razumevanju. Poleg lepot domačih krajev pa smo učencem in učiteljem predstavili tudi slovenske bisere, kot so Postojnska jama, Bled, Planica, naravni rezervat Zelenci in Ljubljana. Portugalce, Špance in Turke je zelo navdušil sneg, saj so ga vsi učenci prvič videli v živo in občutili radosti belega zlata. Poljaki in Nemci so snega bolj vajeni, pa vendar so se vsi radi drsali, kepali in naredili svoje snežne angele.

Izmenjava je bila ocenjena kot izjemno uspešna, saj smo s svojo gostoljubnostjo presenetili prav vse. Dokazali smo, da kljub svoji majhnosti premoremo veliko srce.

Zahvala za uspešno delo šolskega razširjenega programa Erasmus+ gre prav vsem učiteljem, učencem in staršem ter tehničnemu kadru OŠ Vransko-Tabor. Zahvala gre tudi podjetju SIP Šempeter, ki je poskrbelo za vse tuje učitelje in učence, da so se v mrzlih zimskih dneh dobro počutili, saj so vsem podarili vrečko iz blaga in toplo kapo. Podpora ravnateljice in obeh občin pa je ključnega pomena za odpiranje sveta učencem, ki tako postajajo aktivni evropski državljani.

Za OŠ Vransko-Tabor: Maja Jerman

Oglejte si tudi