Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
6°C
NED.
23°C
10°C
Oceni objavo

Če vam je poplava uničila osebne dokumente, jih lahko pridobite brezplačno

Poškodovane, izgubljene ali uničene osebne izkaznice, vozniška in prometna dovoljenja ter druge osebne dokumente oziroma identifikacijske listine lahko oškodovanci v avgustovskih poplavah zamenjajo na kateri koli upravni enoti ali krajevnem uradu v Republiki Sloveniji.

Postopek zamenjave poškodovanega, uničenega ali pogrešanega osebnega dokumenta je enak kot za pridobitev novega, a so osebe v primeru izrednih okoliščin, kot so tudi poplave, upravičene tako do oprostitve plačila upravne takse kot tudi listine.

Ukrep oprostitve plačila uničenih, poškodovanih ali izgubljenih listin je začasne narave in velja do 31. 12. 2023. Javne listine potrebujemo v vsakdanjem življenju (npr. potni list, osebna izkaznica, vozniško dovoljenje, prometno dovoljenje), zato so jih  zainteresirani najverjetneje že pridobili oziroma jih bodo pridobili pred iztekom koledarskega leta. V skladu z veljavno zakonodajo morajo imeti državljani Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji po dopolnjenem 18. letu starosti vsaj en uradni identifikacijski dokument oziroma osebno izkaznico, če nimajo drugega dokumenta.

S sklepom Vlade RS se dopolnjuje obseg oprostitev plačila upravnih taks, ki jih že določa Zakon o upravnih taksah, to so oprostitve za dokumente v postopkih za povrnitev škode v skladu s predpisi, ki urejajo odpravo posledic naravnih nesreč in v zvezi z zamenjavo ali nadomestitvijo osebne izkaznice, potnega lista, vozniškega in prometnega dovoljenja, tujskih listin (potrdila o prijavi prebivanja za državljana EU, dovoljenja za stalno prebivanje za državljana EU, dovoljenja za začasno prebivanje za družinskega člana slovenskega državljana, dovoljenja za stalno prebivanje za družinskega člana slovenskega državljana, dovoljenja za začasno prebivanje za družinskega člana državljana EU, dovoljenja za stalno prebivanje za družinskega člana državljana EU, potnega lista za tujca, potnega lista za begunca).

 

V sklepu je navedena oprostitev plačila upravnih taks za zamenjavo ali nadomestitev še naslednjih javnih listin, ki so bile uničene ali poškodovane v poplavah: enotnega dovoljenja, dovoljenja za začasno prebivanje in dovoljenja za stalno prebivanje, potrdila o usposobljenosti za voditelja čolna, o opravljenem preizkusu znanja za upravljanje čolna in o usposobljenosti za upravljanje z radijsko postajo ter vpisni list za čoln na celinskih vodah. Prav tako je določena oprostitev plačila upravne takse za odjavo orožja iz orožne listine, če je bilo orožje uničeno ali poškodovano v poplavah.

Hkrati Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 med drugim prinaša, kot je že zapisano, tudi  oprostitve plačila listin oz. osebnih dokumentov. To so dokumenti, ki so prosti tudi takse. Navedeno v praksi pomeni, da npr. za izdajo prometnega dovoljenja ni stroškov, medtem ko za izdajo potnega lista prav tako ni stroškov, je pa vlogi treba priložiti fotografijo, ki ni starejša od enega leta in izkazuje pravo podobo vlagatelja.

Glede na okoliščine, v katerih je nekdo ostal brez identifikacijskih dokumentov, se izdaja novega dokumenta lahko obravnava kot nujna vloga. Ob tem pristojna ministrstva izpostavljajo, da oprostitev plačila takse pri prometnih listinah velja le na upravnih enotah in krajevnih uradih, ne pa tudi pri pooblaščenih registracijskih organizacijah, saj se pri njih za postopke obračunajo stroški za storitve in ne upravna taksa.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na Krajevnem uradu Vransko na telefonski številki 03 703 28 20, ki je odprt vsak torek od 8.00 do 12.00 in od 12.30 do 15.00 ure. Lahko pa nas pokličete tudi na sedež Upravne enote Žalec na številko 03 713 51 20 ali nam pišete na e-naslov ue.zalec@gov.si.

 Simona Stanter, načelnica

Oglejte si tudi