Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
6°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

Brezplačno oglaševanje političnih strank v občinskih glasilih v nasprotju z zakonom

Politična stranka je organizacija, ki si prizadeva priti na oblast ali vsaj dobiti čim večji vpliv na izvajanje državne oblasti. Večino kandidatov za opravljanje državnih funkcij predlagajo politične stranke.  V parlamentarnih demokracijah so to kandidati za članstvo v parlamentu. Stranka, ki je na volitvah najuspešnejša, dobi največ poslanskih sedežev in s tem tudi največ oblasti v državi (največji vpliv na sprejemanje zakonov) in s tem tudi posledično vplivajo na življenje ljudi v državi, v kateri vladajo. Zmagovite stranke pa vplivajo predvsem pri sestavi vlade.


Politične stranke morajo za uresničitev svojih ciljev pridobiti čim večjo podporo volivcev oziroma državljanov, saj lahko zgolj z njihovo pomočjo osvojijo oblast na volitvah. Objave v medijih so eden od pomembnejših načinov delovanja političnih strank, ki služijo pridobivanju te podpore in posledično cilju osvojitve oblasti ter uresničevanju političnega programa stranke. Namen objav v medijih je zato izključno političnopropaganden, saj skuša vplivati na mnenje oziroma podporo volivcev v korist stranke, ki se v mediju oglašuje. Zato te objave sledijo želji po ustvarjanju čim boljšega ugleda in dobrega imena politične stranke v javnosti in imajo pravno naravo oglaševalskih vsebin s politično vsebino.


Nekatere občine političnim strankam in listam, ki so zastopane v občinskem svetu, še vedno omogočajo brezplačno objavljanje člankov v občinskem glasilu. Občinska glasila se financira iz proračunskih sredstev občine, prihodka od oglasnih in drugih sporočil ter drugih prihodkov. Temeljni cilj in naloga občinskega glasila je skrb za obveščanje, predvsem občanov, o vseh pomembnih procesih in dogodkih v občini. Programska vsebina so informacije vseh vrst (vesti, mnenja, obvestila, sporočila in druge informacije), ki se razširjajo z namenom obveščanja občanov o lokalnih predpisih, sklepih, javnih razpisih, sklepih občinskega sveta, delovanju občinske uprave, delovanju krajevnih skupnosti, obvestilih Upravnih enot ter kulturnih, izobraževalnih in drugih potrebah društev, institucij in podjetij.


Ustavno sodišče je v sodbi št. U-I-12/16-30  z dne 4.2.2021 odločilo, da so občinski odloki, ki dovoljujejo brezplačno oglaševanje političnih strank v občinskih glasilih v neskladju s prvim odstavkom 25. člena Zakona o političnih strankah (Uradni list RS, št. 100/05) in  posledično v neskladju s tretjim odstavkom 153. člena Ustave Republike Slovenije. Ustavno sodišče lahko takšne podzakonske predpise odpravi ali razveljavi.



Petra Arh

Oglejte si tudi