Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Kemijsko stanje površinskih voda v Sloveniji

Kemijsko onesnaževanje površinskih voda ogroža vodno okolje z vplivi, kot so strupenost za vodne organizme, kopičenje nevarnih snovi v ekosistemih ter izguba habitatov in biotske raznovrstnosti, ogroža pa tudi zdravje ljudi.

V letu 2018 je bilo kemijsko stanje površinskih voda v Sloveniji ocenjeno za 149 merilnih mest. Dobro kemijsko stanje je bilo ugotovljeno za 122 merilnih mest (86,5 %), slabo pa za 19 merilnih mest na površinskih vodah (13,5 %). V Savinjsko-Šaleški dolini so bile meritve opravljene na reki Savinji, Paki, Voglajni in Hudinji ter na Velenjskem jezeru. Rezultati monitoringa kemijskega stanja površinskih voda v Sloveniji na splošno kažejo, da sta najbolj problematični snovi, ki povzročata slabo kemijsko stanje, živo srebro in bromirani difeniletri. To sta snovi, ki spadata med vsesplošno prisotna onesnaževalca in se akumulirata v organizmih. 

 

Živo srebro

Eden največjih virov onesnaževanja z živim srebrom v Evropi in drugod po svetu je zgorevanje trdnih goriv – kot so premog, lignit, šota in les – v industriji in tudi gospodinjstvih. Ta goriva vsebujejo majhne količine živega srebra, pri zgorevanju pa ga sproščajo v okolje. Taki izpusti so glavni vir emisij živega srebra v Evropi, vključujejo pa dejavnosti, kot so proizvodnja električne energije, cementa in kovin. 

 

Bromirani difeniletri (BDE)

Bromirani difeniletri (BDE) so se v preteklosti uporabljali kot zaviralci gorenja v široki paleti izdelkov, vključno v plastiki, pohištvu, v električni opremi, elektronskih napravah, v tapetništvu, tekstilni industriji in drugih gospodinjskih izdelkih. BDE-ji lahko uhajajo ali izhlapevajo iz proizvodov med njihovo proizvodnjo, uporabo in po prenehanju uporabe, ko se zavržejo. Tako so prešli v okolje, kjer so obstojni, se bioakumulirajo ter prenašajo po prehranski verigi. Kljub prepovedi proizvodnje in uporabe tehničnih mešanic BDE-ja v Evropski uniji se nadaljuje njihovo sproščanje v okolje iz obstoječih proizvodov. Potencialno emisije BDE še vedno izvirajo iz starih izdelkov široke potrošnje in tudi z odlagališč, pomemben vir so tudi sežigalnice.

 

Kemijsko stanje morja

Onesnaženje morja je rezultat človeških aktivnosti, ki jih izvaja na morju, obali in v zaledju. Potencialni viri so promet, pristaniška dejavnost, komunalne in industrijske odpadne vode in tudi turizem. Onesnaževala v morje zanesejo tudi reke s kopnega. Kemijsko stanje organizmov, torej rib in školjk, je slabo, vzroka pa sta prav tako živo srebro in bromirani difeniletri (BDE).

 

Varujmo okolje! Za nas, za naše zanamce in za vsa ostala bitja.

 

Vir: ARSO

 

Petra Arh

Oglejte si tudi