Logo MojaObčina.si

Vransko

DANES
20°C
5°C
JUTRI
22°C
7°C

FILM EROTIKON Z GLASBO SKLADATELJA ANDREJA GORIČARJA, Vranski poletni večeri - oživimo kulturno dediščino

Organizator: ZKTŠ VRANSKO
Kontaktni podatki organizatorja: zkts.vransko@zktsvransko.si, +386 (0)3 703 12 11.
Vstopnina: Vstop prost

 

Erotikon

Režiser: Gustav Machaty

 

Avtor nove glasbene partiture: Andrej Goričar 

Izvajalci: Orchestra of the Imaginary

Andrej Goričar, klavir in dirigent

Jakob Bobek, klarinet

Jan Gričar, saksofon

Matej Haas, violina

Ana Julija Mlejnik, violina

Valentina Mosca, viola

Milan Hudnik, violončelo

 

Za nemo klasiko Erotikon (1929), s sugestivno erotiko prepojeno dramo češkega režiserja Gustava Machatyja, je Slovenska kinoteka pri Andreju Goričarju naročila novo glasbeno partituro. Erotikon je velika klasika nemega filma, po mnenju angleškega zgodovinarja Kevina Brownlowa celo »eden najlepših evropskih nemih filmov«, predvsem pa je to film Ite Rine, Slovenke iz Divače, ki ji je vloga dekleta v primežu dveh moških prinesla svetovno slavo.

 

Andrej Goričar je slovenski pianist, skladatelj, profesor in aranžer. Njegov umetniški opus sega od klasičnih glasbenih del do glasbe za film in gledališče.

V letu 2010 je postal zmagovalec Mednarodnega tekmovanja skladateljev 2 Agosto v Bologni v Italiji. Žirijo pod vodstvom italijanskega skladatelja Ennia Morriconeja je prepričal s svojo skladbo za klavir in orkester z naslovom Ex AnimaZ delom za simfonični orkester Mo(uve)ment Mosicaux je leta 2019 osvojil prvo nagrado na 4. mednarodnem tekmovanju skladateljev SEM 2019 v Italiji.

Med drugim je napisal orkestrsko glasbo za nema filma Zora (F. W. Murnau, ZDA, 1924) in V kraljestvu Zlatoroga (J. Ravnik, 1931), katere krstna izvedba simfonikov RTV Slovenija je bila ob stoletnici slovenskega filma leta 2005. Njegova partitura za prvi evropski celovečerni animirani nemi film Dogodivščine princa Ahmeda (L. Reiniger, Nemčija, 1926) je bila prvič izvedena na mednarodnem festivalu animiranega filma Animateka 2010 v Ljubljani.

Kot hišni pianist Slovenske kinoteke je od leta 1996 s svojimi skladbami ali improvizacijo na klavirju pospremil zelo bogat repertoar neme filmske klasike doma, v Evropi in ZDA. Od leta 2002 piše tudi glasbo za gledališče (predstave Vihar, Nosorogi, Plemeniti meščan, Hamlet, Stekli psi, Platonov idr.).

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi