Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
9°C
NED.
24°C
8°C
Oceni objavo

Ljubljenček ima bolhe! Kako se jih znebiti?

Bolhe so krvosesi zajedavci, ki jih psi in mačke najpogosteje dobijo ob stiku z drugimi živalmi. Odrasle bolhe odložijo jajčeca po prostoru, kjer se psi ali mačke dnevno gibljejo, iz jajčec pa se razvijejo ličinke, bube in nato odrasle bolhe, ki ponovno skačejo po prostoru in iščejo svojega gostitelja – psa ali mačko.
Kako vemo, da ima žival bolhe? Ker se praska in grize!

Očiten znak, da ima žival bolhe, je praskanje in grizljanje kožuha. Če zasledite, da iz kožuha odpadajo iztrebki, ki so podobni drobnim mrvicam in ob stiku z vodo pustijo krvav madež, ste lahko prepričani, da ima žival bolhe. Dobro preglejte tudi prostor in poiščite mesta, kjer bi se bolhe lahko razvijale – ležišča, preproge, oblazinjeno pohištvo, razpoke na tleh ali v stenah ipd. 

Kako ukrepati, ko se pojavijo bolhe? Temeljito je treba očistiti prostor!

Ste vedeli, da le 10-15 odstotkov bolh gostuje na psu ali mački? Ostale bolhe se nahajajo v prostoru, kjer se pes ali mačka zadržujeta vsakodnevno. Ravno zato za uspešen spopad z bolhami ni dovolj, da psu ali mački okrog vratu obesite ovratnico proti bolham ali uporabite ampule proti bolham, saj te delujejo z nekajdnevnim zamikom in kar je še bolj pomembno – odstranjujejo le odrasle bolhe.

Ker je treba uničiti tudi bolhe na ostalih razvojnih stopnjah – t.j. jajčeca, ličinke in bube –, ki se nahajajo v prostoru, se boste za uspešno odstranjevanje bolh iz vašega doma morali hkrati lotiti tudi temeljitega čiščenja in predvsem zaščite doma. Temeljito očistite prostor, kjer se pes ali mačka zadržujeta dnevno – to pomeni, da morate prostor posesati vsaj enkrat dnevno. Vsa ležišča, odeje in druge tkanine pa večkrat oprati pri višjih temperaturah. Da bo odstranjevanje bolh iz prostora zares učinkovito, je priporočljivo prostor popršiti z razpršilom proti bolham, ki je namenjen izključno uporabi v prostoru. Brez njega se boste bolh znebili veliko težje! 

Kako dolgo je potrebno, da se znebimo bolh? Lahko traja nekaj tednov!

Odstranjevanje bolh v prostoru traja več tednov, zato je zelo pomembno, da ste vztrajni in da uporabite vse potrebne izdelke, da postopek ne bo trajal še dlje.

1. Šampon proti bolham za pse in mačke je potreben, da odrasle bolhe odstranimo iz živali. A, pozor: Šamponi odstranijo le bolhe, ki so trenutno na živali.
2. Nujno je treba očistiti prostor, svetujemo tudi uporabo spreja za prostor, da se boste uspešno znebili bolh na vseh stopnjah razvoja – uporabiti ga je treba večkrat!
3. Poskrbite tudi za preventivno zaščito živali z uporabo ampul ali ovratnic proti bolham za pse ali mačke.

Uspešnost je odvisna od vztrajnosti, z uporabo izdelkov za zaščito pred bolhami pa bodo vaši ljubljenčki zaščiteni pred ponovnim napadom bolh.


Še več uporabnih vsebin za vaše ljubljenčke boste našli na živalskem blogu www.zazivali.si/blog.

 

Napisala: Metka Pravst Primožič

 

Oglejte si tudi