Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
6°C
SRE.
22°C
7°C
Oceni objavo

Ob svetovnem dnevu zdravja v Celju: V svetu digitalnih izzivov, koristi in posledic

Moderna tehnologija nam prinaša bivanje v svetu digitalnih izzivov, prežetem z uporabo zaslonov. Otroci se z njimi srečajo že v prvih dneh svojega življenja. Na strokovnem srečanju, ki je bilo 12. aprila v Celju, so osvetlili koristi in pasti digitalne tehnologije, pri tem pa izpostavili upoštevanje priporočil za preudarno uporabo zaslonov za vse generacije, da bi se lahko izognili nekaterim negativnim učinkom na zdravje. Zaslone lahko uporabljamo z zavedanjem vseh koristi, a tudi s poznavanjem posledic, ki jih skozi digitalno preobremenjenost lahko prinašajo zlasti otrokom in mladim. Srečanja, ki so ga ob svetovnem dnevu zdravja organizirali na Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje v sodelovanju z Mestno občino Celje, programom Celje Zdravo mesto in ob podpori Nacionalnega programa duševnega zdravja Mira, se je udeležilo 130 strokovnjakov s Celjskega iz različnih resorjev, tudi s področij vzgoje in izobraževanja ter zdravstva. Program so sooblikovali predavatelji organizacij Logout in Safe.si, z umetniškim programom pa obogatili dijaki Gimnazije Celje – Center.

 »Digitalne tehnologije nas podpirajo pri večji delovni učinkovitosti, služijo nam kot platforme za pridobivanje informacij, zabavo, sprostitev in navezovanje stikov. Danes vsi potrebujemo veščine za bivanje v digitalnem svetu, pri tem pa je v pomoč, da poznamo meje zdrave uporabe digitalnih naprav. Uravnotežena raba tehnologije v vsakdanjem življenju je tema, ki smo jo v Celju želeli osvetliti ob svetovnem dnevu zdravja – s poudarkom na razumevanju posledic prezgodnje in čezmerne uporabe zaslonov. Izhajali smo iz dileme, kako svoje življenje (čas za spanje, družino, prijatelje, dobro hrano, sprehode in naravo) smiselno uravnotežiti z uporabo zaslonov. K zdravi in uravnoteženi rabi digitalnih naprav lahko odrasli v precejšnji meri prispevamo sami, za otroke in mladostnike pa poskrbimo z vzgojo za zdravo uporabo tehnologije, začenši z vzpostavljanjem družinskih pravil za uporabo zaslonov v domačem okolju. Vsak otrok in mladostnik potrebuje dovolj spanja in gibanja ter različne oblike preživljanja prostega časa brez zaslonov. Z upoštevanjem smernic za uporabo zaslonov lahko preprečujemo posledice digitalne preobremenjenosti in morebitne negativne učinke na zdravje, vključno z zasvojenostjo, «je povedala prim. Nuša Konec Juričič, spec. javnega zdravja, vodja enote za nenalezljive bolezni na Območni enoti Celje NIJZ.  

Pediatri so posebej za starše pripravili priporočila za uporabo zaslonov pri otrocih in mladostnikih. Med drugim izpostavijo pomen družinskega načrta rabe zaslonov. Ta naj velja za vse družinske člane in zajame naslednje praktične dogovore: obroki naj bodo brez zaslonov; v določeni uri dneva vsi družinski člani zaslone ugasnejo in dve uri pred spanjem zaslonov ne uporabljajo; otroci naj zaslone za prostočasne dejavnosti uporabljajo v skupnem prostoru; noč je namenjena spanju – otrok ali mladostnik naj v svoji sobi nima zaslonov; družina se lahko večkrat odloči za digitalni post – dan brez zaslonov.

Predavatelji in teme strokovnega srečanja, 12. 4. 2024, Celjski dom v Celju:

-dr. Anja Radšel, dr. med, specialistka pediatrije, Zdravstveni dom Medvode: Kdaj in kako uporaba zaslonov prinese več škode kot koristi?

-Mija Repenšek,  mag. zakonskih in družinskih študij, Logout, Center pomoči pri prekomerni rabi interneta: Od zabave do zasvojenosti: razumevanje vpliva zaslonov na mladostnike in odrasle

-Marko Puschner, točka osveščanja o varni rabi interneta Safe.si, FDV: Umetna inteligenca in mladostniki – izzivi, tveganja, uporaba

-Blaž Zagorc, univ. dipl. psih., športni psiholog: Gibanje in krepitev duševnega zdravja

-Miša Hrabra, mag. prof. inkluzivne pedagogike, Vrtec Velenje: demonstratorka vaj v gibalnih minutah

Prezgodnja in čezmerna uporaba zaslonov ima lahko različne škodljive učinke na otrokov razvoj in zdravje. Prekomerna raba digitalnih naprav pa ima lahko neželene učinke na posameznika tudi v odrasli dobi – zlasti sedeč življenjski slog s premalo gibanja in vsakdanje telesne dejavnosti, primanjkovanje spanja, manj zdravo prehranjevanje, manjšo motiviranost za vsakodnevne dejavnosti in obveznosti, zmanjšano sposobnost koncentracije, poslabšanje delovne ali šolske učinkovitosti in poslabšanje družinskih ter prijateljskih odnosov. Nenazadnje pa prinaša tudi tveganje za razvoj digitalne (nekemične oziroma vedenjske ) zasvojenosti.

***

Dodatne informacije:

·         Prim. Nuša Konec Juričič, dr. med., specialistka socialne medicine in javnega zdravja, vodja enote za nenalezljive bolezni na Območni enoti Celje Nacionalni inštitut za javno zdravje

Območna enota Celje, Ipavčeva 18, Celje, E: nusa.konec-juricic@nijz.si

 

Center za komuniciranje, Nacionalni inštitut za javno zdravje

Trubarjeva 2, SI-1000 Ljubljana, Telefon: 01 2441 494, 01 2441 572

pr@nijz.si. www.nijz.si, Podatkovni portal NIJZ

Oglejte si tudi