Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Ko srce popusti

Srčno popuščanje je resno zdravstveno stanje, pri katerem količina krvi, ki jo prečrpa srce, ne zadošča za zadovoljitev telesnih potreb po kisiku in hranilih. Stanje se s časom slabša, vendar lahko bolniki s srčnim popuščanjem ob terapiji in z zdravim življenjskim slogom živijo kakovostno življenje še mnogo let.
Vzroki za nastanek srčnega popuščanja so lahko različni: ishemična bolezen srca, dolgotrajno neurejen krvni tlak, sladkorna bolezen, bolezni srčnih zaklopk, okužbe srčne mišice (miokarditis), prirojene bolezni srca, motnje srčnega ritma, čezmerno dejavna ščitnica, huda debelost, prekomerno uživanje alkohola/drog. Vse to se kaže v obliki simptomov, ki jih pacienti občutijo kot zadihanost, težavno opravljanje vsakodnevnih opravil, otekanje spodnjih okončin ali trebuha, utrujenost, izgubo apetita, tiščanje v prsih ob naporu, oteženo spanje, ki je možno samo z dvignjenim vzglavjem.

Telo se na srčno popuščanje najprej odzove s kompenzacijskimi mehanizmi; tako da dela močneje – z višjo srčno frekvenco in močnejšimi utripi. Drug kompenzacijski mehanizem je zadrževanje natrija v ledvicah. Ta posledično zadržuje vodo v telesu, poveča se prostornina krvi v obtoku in to sprva izboljša delovanje srca, dolgoročno pa raztegne srčno mišico in kasneje povzroči, da odvečna tekočina uhaja iz obtoka in se kopiči na različnih mestih v telesu kot edem.

Zdravnik diagnozo lahko postavi že na osnovi znakov, v pomoč pri postavitvi diagnoze pa so še laboratorijske preiskave (NT-proBNP), EKG (večurno snemanje), rentgenska slika prsnih organov, ultrazvok srca, magnetna resonanca srca, slikanje srčnih žil s kontrastnim sredstvom in obremenitveno testiranje.

Zdravljenja se vedno lotimo tako, da poskusimo odpraviti vzrok. Nato odpravimo dodatne dejavnike, ki stanje poslabšajo – prenehamo kaditi, uživati alkohol, poskrbimo za telesno kondicijo, omejimo vnos soli. Kadar to ni dovolj, se poslužimo terapije z zdravili. Zdravila za zdravljenje srčnega popuščanja lahko v grobem razdelimo v dve skupini: tista, ki se uporabljajo pri srčnem popuščanju z ohranjenim iztisnim deležem in tista, ki se uporabljajo pri srčnem popuščanju z okrnjenim iztisnim deležem.

Zdravila za zdravljenje srčnega popuščanja z okrnjenim iztisnim deležem

Zaviralci angiotenzinske konvertaze (zaviralci ACE) in antagonisti angiotenzinskih receptorjev (ARB) razširijo žile in s tem znižajo krvni tlak. Dodatno tudi izboljšajo presnovo v srčnomišičnih celicah in zmanjšujejo nastajanje brazgotinskega tkiva v srčni mišici. S tem srcu omogočajo, da učinkoviteje poganja kri po telesu.

Blokatorji receptorjev beta so ključna zdravila za zdravljenje srčnega popuščanja, saj upočasnjujejo srčni utrip in izboljšajo presnovo v srčnomišičnih celicah. S tem izboljšajo delovanje srca.

Zaviralci SGLT2  so zdravila, ki so bila prvotno uporabljena za zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2. V različnih študijah so se izkazala kot odlična terapija pri srčnem popuščanju. Delujejo kardioprotektivno, imajo pa tudi varovalni učinek na ledvica.

Zdravila, za zdravljenje srčnega popuščanja z ohranjenim iztisnim deležem

Antagonisti aldosterona – predpisujemo jih bolnikom z zmerno ali hudo simptomatiko srčnega popuščanja. V osnovi gre za blage diuretike, ki hkrati ugodno vplivajo tudi na vnetje srčne mišice in zmanjšujejo brazgotinjenje.

Digoksin navadno uporabljamo pri bolnikih s srčnim popuščanjem ter hitrim in nerednim srčnim utripom. Z njim nekoliko upočasnimo srčni utrip in izboljšamo krčenje srčne mišice.

Diuretiki – z njimi iz telesa odstranimo presežek tekočine. S tem zmanjšamo otekline nog in trebuha, zaradi zmanjšane količine tekočine v pljučih pa se zmanjša tudi občutek dušenja.

Nitrati razširijo srčne žile, kar zmanjšuje srčno obremenitev, bolečino in porabo kisika v srcu. Na voljo so v obliki pršila ali obližev.

Čeprav je v preteklosti veljalo, da morajo bolniki s srčnim popuščanjem samo počivati, danes vemo, da telesna aktivnost izboljšuje stanje. Obstaja celo rehabilitacija pri srčnem popuščanju, ki bolnike nauči in opogumi, da v svoj vsakdan vnesejo tudi fizično aktivnost, ki ob zdravi prehrani izboljša zdravstveno stanje ali vsaj ne vodi v poslabšanje bolezni. Naj pomanjkanje časa ne bo izgovor za lenarjenje. Za zdravo srce je dovolj 150 min zmerne telesne vadbe tedensko ali 75 min živahne telesne vadbe na teden. Toliko časa pa si naše srce že zasluži, zato mu ga namenimo, v zahvalo nam bo dolgo in dobro služilo.

Napisala: Tea Kus Grilanc, mag. farm.

Oglejte si tudi