Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

Cepljenje proti COVID-19

Že eno leto nas ukrepi za zajezitev epidemije COVID-19 omejujejo in vplivajo na kakovost življenja. Sedaj imamo na voljo učinkovito sredstvo za zajezitev epidemije – cepivo. Kljub temu pa epidemije ne bomo zaustavili, če se ne bomo cepili. S cepljenjem bomo zaščitili sebe, svojce, prijatelje, sodelavce in predvsem tiste, ki jih bolezen najbolj ogroža in lahko povzroči celo njihovo smrt. Če bomo zagotovili dovolj visoko stopnjo precepljenosti prebivalstva, potem lahko upamo, da bo naše življenje spet tako, kot smo bili vajeni, da bodo otroci lahko obiskovali šolo, da bodo odrasli lahko hodili v službo, da bomo lahko dopustovali in se družili brezskrbno.
Trenutno je na voljo več vrst cepiv. V Sloveniji bomo cepili samo s tistimi cepivi, ki so varna in učinkovita, pripravljena z izjemnim napredkom znanosti in jih je odobrila Evropska agencija za zdravila. Pri dosedanji uporabi cepiv ni bilo zaznanih pomembnih stranskih učinkov, kar kaže na to, da je korist cepljenja večja od morebitnih tveganj.

Cepljenje proti COVID-19 je brezplačno in bo zagotovljeno za vse prebivalce Slovenije, ki so starejši od 16 let. Prednost pri cepljenju imajo tisti, ki so najbolj ogroženi. Cepljenje proti COVID-19 priporočamo, saj lahko okužba s SARS-CoV-2 povzroči resne zdravstvene zaplete in celo smrt. Znane so dolgoročne posledice bolezni COVID-19, ki se kažejo kot kronične poškodbe srčne mišice, pljuč, ožilja in centralnega živčnega sistema (možganska kap, epilepsija, motnje spomina).

Cepljenje v Zdravstveni postaji Vojnik izvajamo v skladu z navodili Ministrstva za zdravje. V skladu z nacionalno strategijo cepljenja je bila sprejeta odločitev, da se takoj po cepljenju oskrbovancev in zaposlenih v domovih starejših občanov, zaposlenih v bolnišnicah, zdravstvenih domovih in pri koncesionarjih, začne cepiti starejše (60 let in več). Starejši bodo cepljeni glede na dostopnost cepiva; najprej stari 80 let in več, nato stari 70 let in več in nato 60 let in več. Sledijo kronični bolniki, ki imajo večje tveganje za težji potek bolezni, potem pa še zaposleni v vzgoji in izobraževanju, v transportu, trgovini in tako naprej.

V Zdravstveni postaji Vojnik po navodilih Ministrstva za zdravje sprejemamo naročila za uvrščanje na seznam za cepljenje. Vsi, ki se želijo uvrstiti na seznam, naj pokličejo ambulanto svojega izbranega osebnega zdravnika, kjer jih bodo medicinske sestre vpisale na seznam glede na starost in glede na prisotnost kroničnih nenalezljivih bolezni. Tako smo najprej povabili na cepljenje starejše od 80 let, ki so bili prijavljeni v posamezni ambulanti specialista družinske medicine, vsaka ambulanta je lahko na cepljenje povabila 10 oseb iz te skupine. Trenutno še ne cepimo nepokretnih bolnikov na domu, saj trenutno dostopni cepivi (Pfizer in Moderna) nista dovolj obstojni in primerni za transport do bolnikovega doma.

Posamezniki lahko oddajo vlogo za prijavo na cepljenje proti COVID-19 tudi v elektronski obliki na spletnih straneh e-uprave.

Cepilno mesto za cepljenje proti COVID-19 je enotno; za Zdravstveni dom Celje je urejeno v prostorih celjske dvorane Golovec (Hala A). Posamezniki, ki so se naročili na cepljenje, prejmejo SMS povabilo, kjer je naveden predviden termin cepljenja.

Odločitev za cepljenje je stvar vsakega posameznika, a če želimo zaustaviti epidemijo, zbolevanje in umiranje zaradi koronavirusa, je prav, da to odločitev skrbno pretehtamo in se odločimo ZA cepljenje. Najbolj pomembno v teh časih pa je, da znamo poiskati in upoštevati prave, zaupanja vredne in strokovne informacije.


Prim. Jana Govc Eržen, dr. med., spec. družinske medicine

Nacionalna koordinatorka za preventivo odraslih

Vodja OE ZP Vojnik-Dobrna


Oglejte si tudi