Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Vojniški mlaj stoji

V petek, 21. aprila, smo člani PGD Vojnik začeli s pripravami za postavljanje mlaja. Posebna zahvala gre Gvidu Belaku in Lovru iz Arclina, ki sta prispevala smreko, ter Avgustu Špegliču iz Arclina, ki je dovolil, da smo smreko pripeljali preko njegovega ozemlja in za povrhu daroval še smreko za na vrh mlaja. Smreko smo prepeljali s pomočjo Jožeta Brgleza (Goriška) z njegovim traktorjem in vozom, kar je bil pravi podvig zaradi njenih 26 metrov. V Arclinu in v križišču s Cesto v Šmartno smo morali traktor odklopiti in ročno manevrirati, da smo zvozili ozke dele poti. Jože, hvala za prevoz.

V ponedeljek, 24. aprila, smo prosili Milana Dobrotinška za prevoz vrha in za pomoč dvigala na njegovi prikolici pri »vcepitvi vrha«. Tudi to bi bilo težko izvedljivo ročno, glede na to, koliko nas je bilo prisotnih pri delu. Hvala Milanu, ki nam že drugo leto zapored pomaga pri odvozu in razrezu mlaja.

V sredo, 26. maja, smo smreko postavljali. Ko smo pripravljali zastavo in jamo za postavitev, smo v dežju pričakali avtodvigalo iz Štor. Vendar je bila sreča na naši strani (na strani pogumnih) in mlaj je postavljen, da nam polepša praznik in ohrani tradicijo, čeprav ga ne postavljamo več ročno kot nekoč. Pa tudi žeja je bila prisotna, kar se včasih ni dogajalo. Mogoče bo naslednje leto kdo opazil naše delo in prišel pogledat, kaj se dogaja.


Lep praznik želim vsem delavcem in tudi upokojencem za minulo delo.

Tekst in foto: Franc Lebič

 

Oglejte si tudi