Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Vojniške Taščice na martinovanju v Ljubljani

Članice KUD France Prešeren so bile 9. novembra 2019 povabljene na martinovanje v Mercatorjev market Supernova v Šiški v Ljubljani. S svojim petjem so popestrile dopoldan in še z drugimi nastopajočimi (folkloristi, harmonikar, škof, ki je blagoslovil mlado vino) pričarale nekaj štajerskega in tudi belokranjskega ter gorenjskega vzdušja. Program je bil lep, otroci so plesali folkloro, ansambel je zaigral par poskočnih, a razen naših Taščic in voditeljice niso mogli privabiti obiskovalcev. 

Kot je razvidno iz slik, pravega zanimanja ni bilo, razen za dobrote, ki so bile brezplačne. Morda bo pa kdaj drugič boljše. 

 

So jih pa bili bolj veseli v domu ostarelih Lipa nad Štorami, kjer so pripravili odprtje doma, prijaznega za demenco – Spominčica.  Že 11. decembra 2019 gredo polepšat dan oskrbovancem v dom na Vransko, kjer jih tudi vedno lepo sprejmejo. 

Kljub okrnjeni skupini se trudijo ohranjati ljudsko pesem za zanamce, čeprav mladina nima pravega zanimanja za te pesmi, so jih pa starejši toliko bolj veseli, ker so jih včasih pele njihove mame in stare mame, pa tudi dedje in očetje so kakšno »zarezal« v oštariji, ko je bila merica skoraj polna. 

Upajmo, da bodo še dolgo pele in nas razvajale.

 

Tekst in foto: Franc Lebič

Oglejte si tudi