Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
9°C
ČET.
20°C
11°C
Oceni objavo

Viva-tlonec (41. del)

Zima kopni, le še nahodna skozi jutra v sveži dan izkašljuje. Rad imam sedaj pavzo. Posvetim si dva meseca, v vsem razgibanem, razen pisanim tiskovinam. Negujem kondicijo, da ohranim stabilno mero v vseh primarnih športih. "Hobiji na polno", je izziv za delo za naprej. Aprila je odskok udeležba na ekipnem DP v squashu, pod imenom ekipe Igraj Sevnica.
Zdravstvene mere oskrbe za ta isto boleznijo, ki z lovkami hromi okolico, zdaj že lepo manjšajo delež. Večinoma tudi formalno izgine njihova moč pokritja počez usta. Ob tem je to mesec, ko se nekje drugje začne "črnomorska vojna". Mi pa se volimo na državni ravni: ljubim, ne ljubim … Druge ni.

April je tipični mokri mesec, hkrati je mesec, v katerem smo volili novo vlado. Naj služi, v čem se je strinjati, zakoni sledijo le dobre prakse. Če odmislim mimiko in kretnjo, je v edini izpovedi aktivnega človeka šport povzel gibalno kulturo, zato ga izvajaš zase. Samo motivacija: treking, plavanje, pohodništvo, ture, tudi s kolesom.

Šport je postal kultura in kot je afirmacija kulture skozi nišo športa dala pozitivni naboj, postaja več protiuteži, kar vsemu je pri tleh. Šport kot tak celostno povzema odsev gibal: gospodarskega, političnega in verskega, tudi družbenega, pa še dandanes njihov "eh, se čujejo zgodbe". Športno zedinjenje, pišejo skozi več disciplin: skoke, košarko, smučanje, kolesarjenje, plezanje in še bi lahko našteval svetovnih uspehov.

V vrtcu se zaveš, v športni skupini, kakšno rast na esencialnih hranilih matičnega mleka, otroško fleksibilno bitje ima to v sebi. Deluje samooskrbno in dokler ga skrbnik vzpodbuja, riše te poti s subtilno inteligenco v novih živčno-mišičnih stimulacijah. Kanalizacije rešitev pa ni, bi ga kvečjemu lahko le zavirala na drugih rastnih poljih, v tako polno osebo.

Me v tem času osebno veselijo naravne vadbe, ko lahko ti z nič pripomočki, ali le s pomočjo sebe, lastne teže, še bolje sprejmeš. Pomagam stranki pridobiti vpogled v notranje kolesje, kaj jo krepi in kje se še da odriniti z zdrave osnove. Rad se posvetim tem notranjim virom, natanko tako, da dobiš boljši občutek in ta lep občutek v gibu te pelje naprej. Najmanj je pomembno, samo da si podoben figuri iz akcijskega filma. Vzdrževan občutek, bolj suvereno iz dneva v dan, preprosto se počutiš lepo v svoji koži, to je PNR vadba. Kot delavec služim temu, takoj ko pridem iz OŠ, prenašam to mišljenje na moje pridne in izpopolnjenega giba željne stranke.

Tudi pri skupinskem delu sledimo krilu PNR … Hej, bliža se prvo srečanje, Fitko skupina v novi izvirni podobi. V poletu pomladi začnemo z letno sezono. Začetek je nov urnik, v torek se zberemo ob osmi urici. Vadimo znotraj za zunanje vreme. Program Fitko senior je prepotreben pripomoček zate, tudi za renoviranje druženja s prijatelji. Poštena telovadba, z nasmehom. Prvi torek maja približa že nove nasmejane obraze. Štefka je pošteno zavihala rokave. Še sleherni vpis zrelih v polno skupino poteče.

Moja osebna poslanica za tretma, dela v trim sobi ali v tvojem telovadišču, prilagodim le najboljšemu začetku. Potihoma pri sebi želiš to, pa še nisi zbral do konca tistega usodnega "grem"? V enem dnevu ti vzame le uro časa, da pomagaš svojemu telesu spet priti v formo … Morda drugače ne boš več niti toliko agilen, pa še spomin zastane. Hej. Želiš iti poln energije v nov dan?! Opravila "zmoreš ti to" dobijo v novi podobi, nova krila. Globoko na vdih do praga in na pogled notri. Si tu?

Stori nekaj zase. Hipoma lahko obrneš stvari zase. Po dolgotrajnem sedenju v pisarni je tu prva pomoč. Sediš na stolu, kjer je višina bokov v višini kolen. Če imaš možnost, si prilagodiš višino stola. Opravi 10 zaporednih počepov. Roke ti služijo, da izvedeš gib v smeri navzgor, a le kot dodatna podpora nogam. Za sunkovitejšo izvedbo si pomagaj pri vstajanju z zamahom rok iz predročenja v zaročenje. Si že kot skakalec. Z stiskom riti pa dodatno zadržiš stojo. Rast popka. Bravo, uspeš narediti v sebi jedro do medenice voljno in prožno, ob tem pa že prezračiš prostor.

Tekst in foto: Štefan Zabret

Oglejte si tudi