Logo MojaObčina.si

Vojnik

DANES
8°C
1°C
JUTRI
2°C
2°C
Deli
2651

Teden športa za »Fitkote« v Fitnes centru Vojnik

Od 26. do 30. 6. 2017 so potekale dejavnosti znotraj programa »Fitkoti« v Fitnes centru Vojnik. Akcija je namenjena osnovnošolcem – »Fitkotom«. V tednu, ko je šola zaprla svoja vrata, smo jim na svojevrsten in za njihovo razvojno stopnjo primeren način predstavili pester izbor dejavnosti iz široke palete vaj, kjer otrok sam razvija čut za odgovorno spoprijemanje z vajami in s pripravljanjem pripomočkov zanje.

Otrokom smo predstavili primerno težke vaje in dovolj izzivalne za njihovo starost, kar tudi fitnes vadba širše je, saj se otrok sam poglablja v svoje mere sposobnosti. Vadba je najbolj primerna za otroke iz druge in tretje triade osnovne šole, ker imajo otroci razviti čut za dogajanje okoli sebe. Poleg tega z vajami osnove motorike na igriv način dosežemo, da sleherni otrok lahko dovzetno razvija osnovne tehnike gibanja skozi naravne elemente; skozi poligone je to toliko bolj zanimivo.

 

V prvem delu smo se dobro ogreli, najraje v parih, v drugem delu smo spoznavali vadbene postaje, ki so služile za spoznavanje odziva svojega telesa na napor, kjer v prvi vrsti razvijamo ravnotežje, koordinacijo, za kar imajo otroci kompakten trup in tehnike giba telesa, kjer smeha in izzivov sploh ne manjka. Kombinirali smo vaje na polžogi in pajkovi mreži (trx po fitkovo) ter stolpič moči. Na koncu so si otroci med sabo pokazali vajo izziva, ki jo najbolje obvladajo. Vse vaje so vzete iz gimnastike, in kot take jih lahko navdušeno v našem centru izvajajo mlajši. Glavni del vaj služi za postavitev spretnostnega poligona, kjer je vključen še tekmovalni naboj. Otroci v raznolikih gibih sproti premagujejo napore in ponosno primerjajo rezultate preteklih dni. Na koncu se vsi bahajo z rezultati.

 

Zadnji del je služil krožni vadbi. Pretekle dni so otroci dobro spoznali pripomočke, orodja. Ko otrok zna in obvlada tehniko, lahko suvereno izvaja elemente. Fitnes je zelo pomemben in ni težko dojeti, da gre za primarni človekov gib, ki se pozabi, takoj ko otroci zapustijo dvorišča. Na srečo je bila tokrat skupina otrok športnih zanesenjakov in radovednežev, ki je znova in znova hrepenela po novih vsebinah.  

 

Bistveno je, da otroke naučimo, da tekmujejo sami s sabo, kar je še posebej značilno za »Fitkote«. Sami pripravijo igralni teren, kar je tudi glavni razlog za nas in kompetenca za otroka, da se ukvarja s športom. Na veliko veselje je vadba s takim namenom dobljena kombinacija. Zahvaljujemo se staršem za podporo in pomoč pri organizaciji urnika, da smo se lahko z otroki spuščeno in na pravi način učili novih športov v tem času.

 

Tekst in foto: Štefan Zabret

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!