Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
12°C
JUTRI
25°C
13°C
Oceni objavo

Srečanje generacije 1971 – generacije mladosti – ob njeni 37. obletnici zaključka osnovne šole v Vojniku

Ali ste v soboto, 13. maja 2023, ob 10.30 uri, morda slišali čudovit zven cerkvenega zvona pri Svetem Tomažu nad Vojnikom, ki je vabil k sveti maši? No, če slučajno niste, ali pa morda ne veste, zakaj je zvonilo, naj vam povemo, da je ta zvon klical generacijo 1971. Generacijo, ki je ali bo letos dopolnila 52 let in je od njene valete v osnovni šoli Vojnik minilo že dolgih 37 let.

K sreči ali pa po božji milosti ima naša generacija v svojih vrstah kar dva duhovnika, gospoda Jožefa Lipovška in gospoda Mateja Jakopiča. Zelo smo ponosni nanju, predvsem pa hvaležni njunim staršem  in dolgoletnemu župniku gospodu Antonu Pergerju, ki je našo generacijo, ki je hodila k verouku v Vojnik, skoraj vseh osem let učil ponižnosti, hvaležnosti in vere. V veroučna spričevala nam je v osmem razredu namesto številčne ocene znanja zapisal: »Oceno ti bo na koncu življenja podal Bog.« S to hvaležnostjo do gospoda Pergerja smo ga letos povabili na obujanje spominov.

Naše srečanje se je z neštetimi objemi in veseljem začelo pred župnijsko cerkvijo Svetega Jerneja v Vojniku! Od tam nas je večina peš odšla do Svetega Tomaža nad Vojnikom, kjer je v slikoviti cerkvici  daroval sveto mašo naš dragi sošolec in duhovnik Jožef Lipovšek, na daljavo pa se je iz Marijinega Lurda iz Francije, s pomembnim sporočilom o goli resnici in v resnico oblečeni laži z video posnetkom, javil naš drugi dragi sošolec, duhovnik, vojaški vikar in slovenski častnik Matej Jakopič. Vzdušje je bilo prekrasno! Pri sveti daritvi smo se spomnili tudi sošolcev, ki sta že v večnosti, Vinka Podergajsa in Mateja Resnika, ter vseh naših učiteljev. Gospod Perger je svoje nekdanje učence in naše sošolce iz Nove Cerkve, Socke in Šmarnega v Rožni Dolini nagovoril s svojim veselim glasom in izbranimi besedami, ob čemer je iz veroučne knjige prebral seznam prvoobhajancev v Vojniku, na dan 1. junija 1980. Navdušenje nad slišanim je bilo popolno.

Popoldne se je naše radostno druženje nadaljevalo v planinskem domu pri Svetem Tomažu, kjer smo najvztrajnejši dočakali nov dan in si obljubili, da se prihodnje leto spet srečamo, takrat v Črni na Koroškem, v župniji, kjer naš Joži opravlja svoje poslanstvo dušnega pastirja.

Avtorice in organizatorke: Irena Operčkal Zakonjšek, Mateja Mušič Gorenšek, Milena Delčnjak, Nataša Krajcar Hribernik in Suzana Kos Ravnak


Oglejte si tudi