Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
6°C
PON.
27°C
4°C
Oceni objavo

Spletni biografski leksikon celjskega območja in Zasavja

Na domoznanskem oddelku Osrednje knjižnice Celje se knjižničarji že vrsto let srečujemo z uporabniki, ki povprašujejo po raznih biografskih informacijah. Z namenom, da bi zamudno iskanje podatkov po najrazličnejši literaturi in drugih virih olajšali, se je porodila ideja o pripravi biografskega leksikona in projekt je leta 2004 na spletu zaživel pod imenom Celjski biografski leksikon. Tega je naposled leta 2013 nadomestil regionalni spletni biografski leksikon Celjskozasavski.si, ki pokriva širše celjsko območje in Zasavje.
Portal Celjskozasavski.si v sodelovanju s še devetimi splošnimi knjižnicami s celjskega območja in iz Zasavja upravlja Osrednja knjižnica Celje, pri čemer vsaka knjižnica za svoje območje sama prispeva biografska gesla. V leksikon je trenutno vključenih več kot 460 osebnosti, ki so na omenjenem območju rojene ali so tukaj živele, se šolale in delovale ter s svojim delom zaznamovale tukajšnje kraje.

V Osrednji knjižnici Celje vnašamo v leksikon osebe, katerih življenjska pot je povezana z območjem današnjih občin Celje, Dobrna, Štore in Vojnik, vanj pa smo do zdaj prispevali več kot 220 zapisov, nekaj tudi z območja občine Vojnik, med katerimi najdemo umetnico Dorotejo Hauser, duhovnika Friderika Kolška, jezikoslovca Janeza Žigo Valentina Popoviča in (so)ustanovitelja zdravilišča Radenci Romana Alexandra Henna.

Zapis o posamezni osebnosti, včasih le malo (po)znani, vsebuje praviloma krajši življenjepis, morebitne nagrade in priznanja, navedbo literarnih oz. drugih del, slikovno gradivo in spletne povezave, na katerih lahko poiščemo dodatne informacije.


Mnogih posameznikov (in rodbin), zbranih v tem biografskem leksikonu, ki so vsak na svoj način zaznamovali naše kraje, ne najdemo v nacionalni biografiji. Portal Celjskozasavski.si z objavo njihovih biografij tako pomembno prispeva k ohranjanju spomina nanje in boljši zgodovinski zavesti ter se nasploh trudi biti zanesljiv in koristen pripomoček, ki je obenem »rastoča knjiga«, saj nam spletna oblika omogoča sprotno posodabljanje obstoječih in ustvarjanje novih biografskih gesel. Poznate zanimivega Vojničana/-ko, ki bi po vašem mnenju moral/-a biti vključen/-a v leksikon? Svoje predloge lahko pošljete po elektronski pošti na info@celjskozasavski.si ali nam jih posredujte preko spletnega obrazca, ki je dostopen na portalu Celjskozasavski.si (http://www.celjskozasavski.si/).

 

Tekst: Janja Jedlovčnik 

Vir: arhiv Osrednje knjižnice Celje

Oglejte si tudi