Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
5°C
JUTRI
27°C
5°C
Oceni objavo

Katoliški inkubator

V Domu svetega Jerneja v Vojniku je bil 10. novembra 2023 Slavilni večer z gostom. Organizirali so ga mladi in koordinatorji iz programa Katoliški inkubator, ki deluje v okviru Salezijanskega mladinskega centra v Celju. Več v nadaljevanju.
Kaj je Katoliški inkubator? Program je namenjen vsem mladim, ki iščejo smisel vere v današnjem času in se želijo aktivneje vključiti v življenje Cerkve. Srečevanja, druženje, skupni izleti, praznovanja in druge aktivnosti povezujejo mlade različnih župnij, da skupaj rastejo v veri, si izmenjujejo izkušnje pri sodelovanju v lastnih (župnijskih) okoljih in nasploh gradijo živo skupnost mladih katoličanov. Za programom stoji Salezijanski mladinski center Celje z mentorji.

Katoliški inkubator je že drugič v letošnji sezoni in prvič izven Don Boskovega centra privabil mlade, animatorje in družine iz širšega območja, ki so napolnili Dom sv. Jerneja v Vojniku. Skupaj z glasbeno skupino so sooblikovali slavilni večer s petjem, premišljevanjem in molitvijo v tišini.
Večer je popestril gost, mlad misijonar v Sloveniji, Oscar Kimangou. Oscar je 29-letni salezijanec iz Republike Kongo, ki opravlja vzgojno-pastoralno prakso v salezijanski skupnosti in v Don Boskovem centru v Celju. Spregovoril je o svojem otroštvu, družini in poklicni poti, ki ga je pripeljala do salezijanskega poklica in končno do Slovenije, kjer že eno leto deluje kot misijonar.
Nekaj misli, ki so navdušile in tudi nasmejale navzoče v dvorani, pa je nato namenil poklicu salezijanskega misijonarja v Sloveniji, kot ga doživlja v tem prvem obdobju svojega bivanja v Sloveniji. Navzoče sta poleg Oscarja na kratko nagovorila tudi mentor Katoliškega inkubatorja, salezijanec in duhovnik Viktor Ganc in domači župnik Anton Perger. Ta se je vsem navzočim, še posebej mladim organizatorjem večera, ob koncu zahvalil in jim podelil blagoslov. Po zaključni pesmi se je nadaljevalo veselo druženje ob bogato obloženi mizi.

Hvala Katoliško-kulturnemu društvu Ivana Šoparja iz Vojnika, ki nam je omogočilo uporabo prostorov in poskrbelo za hrano ter Društvu kmetic Meta, ki jo je pripravilo. Zahvaljujemo se tudi Urbanu Podergajsu in Občini Vojnik za izvedbo ozvočenja ter osvetlitve. Hvala animatorjem in mladim iz župnije Vojnik, ki ste vsak na svoj način pomagali pri izvedbi slavilnega večera.

Lepo je videti, da tudi danes mlad človek še vedno išče Boga in ohranja ter živi vrednote, ki pripomorejo k ustvarjanju boljše družbe za vse.

Tekst: Domen Kos, Gašper Trupej

Foto: Nina Kugler, Viktor Ganc, Sonja Krašovec, Klementina Fidler

Oglejte si tudi