Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
9°C
TOR.
19°C
11°C
Oceni objavo

V babičini kuhinji

S tem naslovom je Vrtec Mavrica iz Vojnika predstavil primere dobre prakse na sejmu Altermed, kjer sodelujejo vsako leto.
Vzgojno delo v našem vrtcu temelji na spoznanju, da bogato in spodbudno učno okolje omogoča otroku izkušnje, ki so pomembne za ves njegov razvoj - vseživljenjsko učenje.

Velikokrat si postavimo vprašanje,kako otrokom privzgojiti odgovorno vedenje, pozitiven odnos do …

Otrokom je potrebno postavljati smiselne zahteve in postavljati probleme, pri katerih so aktivni udeleženci in pridobivajo izkušnje, spoznanja ter jih čustva tako angažirajo in pripeljejo do aktivnega učenja.

Prepletli smo zdrav način prehranjevanja s preteklostjo, izročilom in ljudskimi običaji.

Tako smo si zadali naslednje naloge, ki smo jih do sedaj realizirali;

  • Nabiranje kostanja in peka ter kuhanje le tega.
  • Prehrana ob Martinovem času - priprava polnjenih jabolk.
  • Tradicionalni slovenski zajtrk - priprava medenjakov in polnozrnatih žemljic.
  • Ob aktivnostih na temo zdrava prehrana smo pripravili zelenjavno juho, jabolčno čežano, polnozrnate palačinke ter spoznavali in uživali različne vrste čaja (kamiličen, bezgov, lipov) ter zeliščne čaje iz naše gredice, sladkane z medom.
  • Trenje orehov, lešnikov in prepevanje ljudskih pesmi ob tem.
  • Pripravimo in posušimo sadje - sadni krhlji.
  • Spoznavanje jedi, ki so zaznamovale predprazničen in prazničen čas - priprava kvašenih parkeljnov, medenjakov ob Miklavžu, priprava različnih piškotov, sadni kruh.
  • Obisk kmetije in spoznavanje krušne peči ter priprava kruha.

 

Ob tem projektu smo se povezali z našo okolico in spoznavali dediščino naših prednikov ter se aktivno vključili v proces priprave različnih avtohtonih slovenskih jedi.

Ob tem so bili otroci aktivni soudeleženci procesa in so vzpostavljali pozitivne interakcije z vsemi odraslimi osebami, ki so sodelovale v tem procesu.

 

 

Strokovni delavki: Romana Suholežnik in Petra Narobe ter otroci

 

Oglejte si tudi