Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Zapojmo skupaj

V četrtek, 25. 4. 2019, je v večnamenski dvorani Podružnične šole Nova Cerkev potekalo srečanje pevskih zborov OŠ Vojnik. Prireditev je potekala pod naslovom Zapojmo skupaj.
Ob 18. uri je polno dvorano pozdravil voditelj, učenec tamkajšnje šole, nato pa je mikrofone hitro predal zborom. Prvi na vrsti so bili učenci od 1. do  3. razreda OŠ Vojnik, ki so s pesmijo ogreli oder in dvorano. Za njimi so na oder prišle učiteljice, ki so v družbi ravnateljice Olge Kovač in pod vodstvom Emilije Kladnik Sorčan odlično zapele tri pesmi. Bučnemu ploskanju so sledile tri pesmi; in sicer iz ust učencev POŠ Šmartno v Rožni dolini, ki so izbor pesmi popestrili z odlično spremljavo na harmoniko. Da na šoli poje veliko učencev, se lahko opazi v številu zborov. Tako so pevci v Vojniku razdeljeni kar v tri zbore in naslednji na vrsti so bili učenci 4. in 5. razreda, ki pa v svoj repertoar uvrščajo že zahtevnejše pesmi. Mnogi med njimi pojejo že od prvega razreda, te izkušnje in znanje pa jim predstavljajo vstopnico za mladinski pevski zbor.  

 

Stari rek pravi: »Pesem prežene človeku skrbi,« in tega se držijo tudi v POŠ Socka, saj tamkajšnji pevski zbor obiskujejo skoraj vsi učenci. Tokrat so se nam predstavili s tremi veselimi pesmimi in za trenutek odgnali tudi naše skrbi. Sledila je najbolj številčna skupina, ki je petju dodala še igranje na Orffova glasbila. Gostitelji današnje prireditve so otroško petje popestrili z glasbili, ki jih otroci zelo radi igrajo. Marsikdo si mogoče misli, da igranje na tolkala ni zahtevno, saj le z dvema paličicama udarjajo po ploščicah, pa vendar temu ni tako. Poleg tega, da morajo otroci poznati vrstni red udarcev, morajo tudi slediti melodiji drugih glasbil in navsezadnje spremljati pevski zbor. Ampak učenci POŠ Nova Cerkev dokazujejo, da to počnejo z veseljem, zato jim nobena melodija ne predstavlja težav.

 

Pred nastopom zadnje točke je zbrane v dvorani pozdravila ravnateljica Olga Kovač in se zahvalila za tako številčen obisk. Pevcem je zaželela še veliko uspehov in dobro odpetih melodij, obiskovalce pa je povabila na prireditev tudi prihodnje leto. Mladinski pevski zbor iz matične šole je s tremi tehnično zelo dovršenimi pesmimi zaključil uradni del. Ker pa so pevci po naravi veseli in razigrani, so nam za konec pripravili še presenečenje. Na oder so namreč prišli vsi nastopajoči in nam skupaj odpeli še dve pesmi. Iskren in pevsko tako raznolik nastop več kot 200 učencev OŠ Vojnik smo starši in obiskovalci pospremili z bučnim ploskanjem, saj je pesem segla do vseh naših src.

 

Prireditev, kot je bila današnja, je vsekakor dokaz, da glasba povezuje ljudi in da ima petje pozitivne učinke. Ni se nam treba bati, da se pesmi ne bodo prenašale iz roda v rod, saj je v naši občini ogromno otrok, ki radi pojejo. Poleg tega je veliko tudi učiteljic oz. zborovodkinj, ki dobro opravljajo svoje delo. Za konec pa samo še en lep, iskren pregovor: »Kdor poje rad, ostaja mlad!«

Tekst: Nina Mlinar
Foto: Sanja Ramšak

Oglejte si tudi