Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

Tek podnebne solidarnosti

V Sloveniji tudi v novem šolskem letu ponovno gradimo krog solidarnosti okoli planeta Zemlje.Tako tudi na POŠ Nova Cerkev nadaljujemo projekt Slovenske Karitas, v katerem poudarjamo posledice podnebnih sprememb za ljudi, še posebej za prebivalce držav v razvoju.

V okviru oddelka podaljšanega bivanja smo na POŠ Nova Cerkev 7. 11. ponovili Tek podnebne solidarnosti.

 

Tokrat smo se nanj še posebej pripravili. Pred izvedbo teka smo z  učenci temeljito premislili in se pogovorili o skrbi za okolje, podnebnih spremembah ter o življenju otrok v manj razvitih državah. Učenci so imeli kar nekaj zamisli, kako bi lahko sami pomagali in spremenili svet na bolje. Med predlogi, s katerimi so se vsi strinjali, je bilo ločevanje odpadkov, varčevanje z elektriko in vodo, s katerimi bi skupaj zmanjšali vpliv na podnebje, vsesplošno sprejet predlog pa je bil, da bi kar sami odpotovali v Afriko in pomagali vrstnikom. Seveda so se strinjali, da lahko z njimi odpotuje tudi kakšen starš. Ko smo o teku dobro premislili, smo si izdelali še »drese«. Na majice smo poleg štartne številke zapisali tudi namen teka.

 

Tokrat smo tekli proti revščini sveta. Teka se je udeležilo 28 učencev, ki so bili zelo uspešni, saj so skupaj pretekli kar neverjetnih126 km 210 m. Rezultat je daleč presegel izid majskega teka. Takrat smo, če se še spomnite, pretekli dobrih 37 km.

 

Učenci s svojo odkritosrčnostjo in iskrenim razmišljanjem opozarjajo na to, da lahko res čisto vsak posameznik na svoj način, pa čeprav zelo skromen, pripomore k izboljšanju sveta okoli sebe. Potrudimo se tudi mi; naj postane razmišljanje v smeri »Kaj pa lahko jaz naredim, jaz pa res ne morem ničesar spremeniti« preteklost. Mi, mali junaki OŠ Vojnik, zmoremo čisto vse!

                                                                                                                          Vesna Kotnik

 

Oglejte si tudi