Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
NED.
24°C
8°C
Oceni objavo

Planinci POŠ Šmartno v Rožni dolini

Planinski izlet: planina Javorje, Loka pod  Raduho

 

V soboto, 17. septembra 2011, smo se učenci planinskega krožka POŠ Šmartno v Rožni dolini odpravili na prvi izlet v tem šolskem letu. Zjutraj ob 8. uri smo se zbrali pred šolo in se z minibusom odpeljali proti Raduhi. Izstopili smo na planini Kosmačeve rastke, kjer so nas že pozdravile krave na paši. Lepa planinska pot, na kateri so nas spremljale krave, ovce in konji, nas je pripeljala na planino Javorje, kjer smo naredili krajši postanek pri pastirski koči. Ker ni bilo pastirja doma, smo si kočo ogledali le od zunaj, pot pa smo nadaljevali proti planinski koči na Loki pod Raduho. Tam sta nas že pričakala prijazna oskrbnika s pripravljenim kosilom. Po krajšem počitku, smo si ogledali še kapelico v bližini koče in se počasi odpravili nazaj do minibusa, ki nas je tokrat čakal malo bliže koči. Tudi vožnja proti domu je hitro minila. Ob klepetu, pesmi in tudi dremanju smo se malo pred 16. uro vrnili v Šmartno, kjer so nas že čakali starši. Veseli, da smo lep, sončen dan izkoristili za čudovit planinski izlet, smo se vrnili domov.

 

 

Farbanca

 

Pa smo rekli: »Ne bodi len,« in se naslednjo soboto, 24. 9. 2011, odpravili na 15. srečanje planincev osnovnošolske mladine PO MO S MDO (Pokrajinski odbor mladinskih odsekov savinjskega meddruštvenega odbora planinskih društev), ki je bilo letos na Farbanci. Z avtobusom, ki nas je zjutraj čakal pred šolo, smo se odpeljali v Celje, kjer smo pobrali še mlade planince iz OŠ Hudinja in OŠ Frana Roša. Peljali smo se do Kokarij, kjer smo izstopili in pot nadaljevali peš. Po dobri uri hoje, večinoma po gozdni planinski poti, smo prispeli do doma na Farbanci, ki se nahaja na jasi sredi gozda na severnem pobočju Dobroveljske planote, pod Tolstim vrhom. Poleg njega stoji antenski stolp, ki je viden iz Zadrečke in deloma tudi iz Savinjske doline. Po krajšem počitku smo se šole pomerile med seboj v družabnih igrah in si za nagrado prislužile vrečko sladkarij. Po igrah smo se okrepčali s kosilom in se počasi odpravili nazaj v dolino. Na poti domov smo odložili še planince ostalih šol in se z lepimi vtisi vrnili nazaj v Šmartno, kjer so nas že čakali starši.


 

Po krajšem počitku smo se šole pomerile med seboj v družabnih igrah in si za nagrado prislužile vrečko sladkarij. Po igrah smo se vrnili nazaj v Šmartno, kjer so nas že čakali starši.

 

                                                                                             Mojca Podjavoršek

 

Oglejte si tudi